Evolució de l'gos

L'evolució dels gossos va començar fa milers d'anys

A partir d'aquest article t'explicarem com ha estat la evolució de l'gos. Des de fa 70 milions d'anys els mamífers han aconseguit el domini sobre els rèptils. Alguns de les espècies que vivien en aquesta època semblaven óssos, altres hienes, altres felins, les espècies van anar evolucionant o van ser desapareixent.

Pel que fa als gossos se sap que el més antic que s'ha trobat el és Cynodictis, Que va viure fa 70 i 40 milions d'anys al continent asiàtic i europeu. Al continent americà recentment es va veure un fa 25 milions d'anys, però ja d'una manera bastant evolucionada. Aquesta era anomenada Pseudocinodictis i es trobava estretament emparentat amb el Cynodictis europeu.

Els ancestres dels gossos

El Cynodictis tenia un aspecte anatòmic molt especial, Amb un cos allargat, flexible, els seus membres eren bastants curts, amb cinc dits i ungles retràctils. Les característiques eren bastants primitives.

10 milions d'anys més tard a Amèrica de Nord va viure un altre gos, denominat Daphoenus, Les característiques semblaven ser el resultat d'una barreja entre gossos i gats. El seu esquelet era bastant semblant a el d'un felí, Amb el crani d'un gos o d'un llop.

Després va aparèixer el Mesoció. Molts científics consideren a aquest com l'avantpassat directe de dos cànids, el Cinodesme (Molt corredor) i el Tomartus (Amb un crani semblant als canins actuals).

Història i Origen de l'gos

Els gossos descendeixen dels llops

Algunes vegades ens hem preguntat d'on vénen els gossos, quins van ser els seus inicis, perquè existeixen i perquè hi ha tantes races. El dia d'avui sabrem com van ser els seus inicis cronològicament fins a l'actualitat, En si el gos domesticat prové d'un ancestre o grup ancestral que data aproximadament 30,000 anys enrere, i d'aquí s'ha estès per tot el món.

Al país d'Israel van ser trobats restes de fòssils de gossos enterrats al costat de humans, Podem apreciar que des de segles enrere el gos tenia un gran significat per a les persones el podem veure a Egipte amb els faraons en pintures, ia poc a poc han evolucionat en cultura i en població.

els gossos comparteixen l'entorn, hàbit i estil de vida d'humans, Inclusivament hi ha moltes persones que els adopten com els seus fills cridant perrihijos, dada interessant és que moltes malalties que tenen els gossos els humans les posseeixen com la Malaltia d'Alzheimer i altres trastorns neurològics.

L'origen de el gos no ha estat molt senzill i es remunta a 50 milions d'anys enrere. El primer caní de qual tenen fòssils és el prohesperocyon que va aparèixer fa 40 milions, però fa 30 milions d'anys van aparèixer els primers canins que eren similars a el llop i a el xacal, aquests eren originaris d'Amèrica de Nord.

Durant la seva evolució, aquests canins s'organitzaven en rajades, Caçaven en grups i es destacaven per la seva gran grandària i la seva tendència a l'caçar a la nit. En l'actualitat se li van elaborar estudis d'ADN trobant que el gos, el llop i el coiot comparteixen molta seqüència de càrrega genètica.

No obstant això, la similitud el llop i el gos predomina encara més gran, Però no vol dir que el gos és una evolució de l'llop sinó que comparteixen un ancestre comú de les quals es van desenvolupar subespècies. L'aparició dels primers gossos va ser aproximadament als 14 o 15 milions d'anys enrere en la mateixa zona d'Euràsia.

Quina és l'evolució de l'gos?

 • 500,000 anys abans de Crist home prehistòric i 200,000 mil anys abans de Crist: apareixen a Alemanya i Amèrica els primers Canis Lupus (Llops) de l'Canis sinensis a la Xina, el coiot a Amèrica de Nord i la Guineu i el Xacal a Europa.
 • 30,000-15000 anys abans de Crist: Va ser l'època de la Gran Caça, però encara no existien els gossos. 15,000-10,000 anys abans de Crist va aparèixer el gos domèstic i esquelets de gossos i homes que van ser descoberts a Rússia. També hi va haver gossos sense orelles i cua llarga.
 • 10,000-6,000 anys abans de Crist: va aparèixer el Canis Farcolaris Palustris o gos de les torberes, avantpassat de les races tipus spitz: Samoied, chow chow, Caniche gran. Va aparèixer el primer gos a l'Orient i aquí és on s'originen la majoria de les races canines.
 • 4000 anys abans de Crist: Van aparèixer gossos utilitzats per a la caça a Egipte. 3,000-2,000 anys abans de Crist invenció de l'escriptura a Egipte, època de Menes, I Dinastia, representació d'un llebrer, amb cua curta o enrotllada sobre el llom.
 • 2000-1000 anys abans de Crist: Gossos de caça importats d'etiopia a Egipte durant el Nou imperi. 1000 anys abans de Crist, a Grècia Aristòtil enumera set races de gossos entre ells, els molosos, els gossos de Laconia, el meliteno, avantpassat de l'faldiller maltes i epirota, gos pastor gran i robust.

Com van evolucionar els gossos dels llops?

S'afirma que els gossos són l'evolució dels llops i que això va ocórrer uns 33 mil anys enrere. Segons les hipòtesis dels experts, ressalten que va poder haver estat una divisió entre dues poblacions de llops i una d'elles va poder haver-se convertit més tard en gossos domesticats.

Segons la teoria, apunta que els gossos d'aquesta època van poder haver estat domesticats pels humans quan buscaven menjar. La domesticació dels gossos es va anar estenent per tot el món, incloent les seves races. Per tant els experts van començar a explotar la genètica dels cans aconseguint així una aparença de comportament cada vegada més diferent.

La domesticació de l'gos

Els gossos es van domesticar a Europa

Els gossos no van ser sempre el millor amic de l'home. Ja no només per la seva evolució, sinó perquè també van haver de passar per un període de domesticació. I parlem d'un període bastant llarg, ja que, segons els propis experts, es coneix que això va començar fa a el menys 19.000 anys, a Europa.

En concret, i segons les anàlisis que han arribat a terme alguns científics europeus, s'estima que la domesticació de el gos va començar entre 19.000 i 32.000 anys enrere, on a més han descobert una sèrie d'afirmacions que criden molt l'atenció i de les que ens fem ressò.

Segons la investigació publicada a la revista Science, el gos no sempre va ser «amic» dels humans. Com ja saps, aquest va tenir una evolució que el va fer passar de llop a gos, i d'agressiu a ser més afectuós amb aquells que ho volen. Però també hi va haver un procés de domesticació.

A més, s'ha descobert, que les persones que segurament van aconseguir domesticar els gossos van ser els propis caçadors recol·lectors, Gràcies a la seva habilitat per ensinistrar i per domar als llops salvatges que, amb el temps, es van convertir en els gossos d'avui dia.

Un estudi que xoca amb altres afirmacions

I és que aquesta afirmació de l'estudi xoca amb altres que establien com Euràsia (Orient Mitjà) o Àsia oriental la domesticació d'aquests animals. En aquest cas, les proves científiques que s'aporten són les seqüències genètiques de les races canines contemporànies, que van ser comparades amb les de fòssils d'Àsia, Europa i altres parts de món. Això va donar com a resultat que els llops antics europeus eren els més relacionats amb la cadena genètica, el que permet dir que els gossos antics domesticats van ser d'Europa.

Com es va domesticar a un llop per convertir-se en gos?

Amb certesa no podem saber com va ser la domesticació dels gossos, ja que no hi ha cap referència escrita, però sí que s'intueix que el procés va ser bastant llarg i de forma gradual, Ja que va requerir de molts anys perquè evolucionessin a com són coneguts ara.

El que sap a través dels estudis que s'han dut a terme és que segurament el procés va ocórrer a causa que les dues espècies es beneficiaven. Sí, tant l'home com el llop es beneficiaven d'aquesta relació, d'aquí que a poc a poc s'anés establint i provocant els canvis, sobretot en els animals (com ara el color de pell, la seva morfologia, la mida que adquirien ... ).

En què es beneficiava l'ésser humà de el llop

En aquest cas, l'ésser humà i el llop bé semblés que fossin enemics acèrrims. I realment ho eren; els llops podien atacar les persones i també als animals o fins i tot els cultius que tenien, de manera que no podien fiar-se d'ells.

No obstant això, hi havia un benefici dels llops: els defensaven d'altres depredadors. A l'estar a prop dels poblats, molts altres animals no s'acostaven perquè entenien que això era «territori» dels llops, i poques vegades un altre animal gosava enfrontar-s'hi. Això provoca que els humans només haguessin de centrar-se en els llops per protegir-se però, indirectament, ells (els llops) eren els que ja protegien als humans a l' «voltar-» com el seu objectiu.

En què es beneficiaven els llops de l'ésser humà

Ara bé, també els llops treien un bon profit d'això. Ja no entrem en els possibles atacs a humans, animals o cultius, sinó que podien trobar menjar, ja fossin les restes del que l'home deixava, o bé que ells mateixos els donaven per mantenir-los més tranquils i que deixessin en pau la seva.

A més, molts van començar a usar els assentaments humans com a lloc per aixoplugar-se, bé de les baixes temperatures, de les inclemències de el temps, de la calor ... Amb el que anaven reconeixent que l'humà no era tan «dolent» i la relació va ser creant-se.

De fet, es diu que va poder ser aquest acostament per part dels humans a l'oferir-los menjar (no se sap si per salvar altres animals, cultius, etc., en un intent perquè els deixessin en pau i així estiguessin menjats perquè no ataquessin el que ells volien) el que generés que comencés la domesticació canina.

La domesticació també a través de l'experimentació

A més de la domesticació dels gossos pel que fa a la seva evolució, també cal fer referència als múltiples intents de científics per crear races de gos diferent. I és que moltes de les races que coneixem avui dia no van néixer de manera natural sinó que van ser influïdes per la mà de l'home.

En altres paraules, els llops, gossos o com vulguis cridar-los, van servir de "conillets d'índies" per provar i crear races diferents intentant treure el millor (o el pitjor) de cada un per obtenir a canvi una raça diferent.

Això va influir en la domesticació? En certa manera sí, ja que moltes de les races són més submises que altres pel fet que van intentar crear gossos que fossin pacífics i que no tinguessin aquests gens agressius que sí tenen altres races.

Evolució de l'gos des de fa 100 anys

La majoria de les races dels gossos són producte que els éssers humans han fet experiments i proves, perquè s'han aparellat a diferents gossos pel que existeixen diferents races.

Durant els últims 100 anys els trets han anat canviant a poc a poc, per la qual cosa algunes races de gossos són una mica diferents i estranyes al que eren fan 100 anys aquestes són algunes que els canvis es veuen molt notoris. Se li crida selecció artificial a la manipulació genètica que els éssers humans han fet als gossos.

Quina és la taxonomia de l'gos?

Primer hem de saber que és taxonomia, sent aquesta la branca de la biologia encarregada de classificar i nomenar cada un dels éssers vius. El gos pertany a l'Tall Chordata, és a dir dels cordats. Es tracta d'individus que tenen cordó dorsal. Aquest cordó aporta certa rigidesa i en alguns casos és substituït per la columna vertebral com el gos.

Quines són les característiques dels gossos?

Els gossos es van domesticar poc a poc

Els gossos en si tenen moltes qualitats i característiques similars a les que un ésser humà necessita per poder sobreviure, de manera que deixem la llista de les característiques d'aquests:

socialització

És una habilitat que tenen nata a l'hora d'aprendre tot allò que se'ls ensenya, Per això es diu que són animals molt intel·ligents. Cal destacar també el grau de socialització que mantenen amb les persones, si viuen en rajades destaqués més.

Comunicació

els gossos es comuniquen de diferents formes com rastres d'orina a manera de marcatge, Ensumen a la persona per voler dir-li alguna cosa, també poden utilitzar lladrucs, grunyits i fins i tot udols, en la seva comunicació corporal també és important per a la seva comunicació i ho fan movent la cua, la pota indica un estat de por o temor.

reproducció

les femelles aconsegueixen la maduresa sexual a partir dels nou mesos i els mascles sobre els 15, Però això no és d'el tot precís, ja que dependrà molt de la raça de l'gos pot ser abans o després d'aquests paràmetres, l'ideal per estàndard és aparearlos a l'any i mig.

Altres característiques que tenen els gossos són:

 • Mitjana de vida: Entre 11 o 15 anys.
 • dieta alimentària: Carnívor no estricte.
 • necessitats energètiques: Entre 130 i 3,500 calories a el dia
 • dentició: Posseeixen 42 dents.
 • temperatura corporal: Entre 38 a 39.
 • pols: Entre 60 i 120 pulsacions per minut en cadells i grans.

Esperem que aquesta informació t'hagi estat d'interès per conèixer millor al teu amic pelut.


Un comentari, deixa el teu

Deixa el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

*

*

 1. Responsable de les dades: Miguel Ángel Gatón
 2. Finalitat de les dades: Controlar l'SPAM, gestió de comentaris.
 3. Legitimació: El teu consentiment
 4. Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers excepte per obligació legal.
 5. Emmagatzematge de les dades: Base de dades allotjada en Occentus Networks (UE)
 6. Drets: En qualsevol moment pots limitar, recuperar i esborrar la teva informació.

 1.   fredy Alexsander cabrera castellans va dir

  bo com és possible que jo hevisto altra hevolucion dels peròs com més abilidades del normal i jo els hevisto però després se'ls emporta per vendre'ls a altres països una cosa semblant