La Cera Negra a les Oïdes del seu Gos

La cera negra en gossos és causada per infecció o àcars

Els problemes i infeccions a les orelles de la nostra mascota són bastant freqüents. La majoria de les vegades són produïdes per la falta d'higiene o simplement per una mala neteja de les oïdes dels nostres gossos. Aquests problemes a les orelles, són més freqüents en els gossos amb orelles caigudes i llargues.

Se li ha de prestar molta atenció a l'acumulació de cera negra a les orelles ja que aquesta pot ser l'avantsala d'una infecció o malaltia. La cera negra, pot ser causada per diverses raons, des d'una mala higiene i brutícia acumulada fins a una infecció o infestació d'àcars a les orelles.

Causes per les que el meu gos té cera negra a les orelles

Els problemes d'oïda en gossos no són comuns

Hi ha moltes raons perquè aquesta aparegui, i entre les més freqüents podem esmentar:

 • Una gran quantitat de brutícia i partícules de la pols entre altres coses que va recollint de el medi ambient, les quals es van adherint a les parets de l'conducte auditiu.
 • Una infecció que pot ser originada per acumulació d'aigua dins de l'oïda a l'hora de l'bany, per la presència d'algun cos estrany o per l'absència de mesures d'higiene.
 • Que la mascota pateixi d'una infecció d'àcars allotjats a l'orella, Els quals generen irritació, picor, supuració, dolor i infecció.

Tots aquests elements donen cabuda a l'aparició de la cera negra, juntament amb altres símptomes com els que hem descrit abans.

Cera negra per otitis

La cera la produeixen de forma natural els gossos com un mecanisme de protecció d'aquest òrgan tan important com sensible com és l'oïda. No obstant això, quan aquesta cera es torna de color fosc, una de les causes freqüents és perquè el gos té otitis.

Aquesta cera de color fosc sol venir acompanyada d'un mal olor intensa, gemecs per dolor a la zona adjacent i inflamació, A més de supuració. La cera negra es pot anar eliminant progressivament amb neteges de canal auditiu, les quals s'han de realitzar amb cura i molta suavitat, perquè l'experiència no sigui traumàtica per a la teva mascota.

No obstant això, quan aquesta és generada per infecció o otitis, és primordial que sigui revisat per un veterinari perquè recepti el tractament adequat, segons el grau d'infecció, les característiques de l'gos, pes, etc.

Cera negra per àcars

Els àcars són un altre dels problemes pel que els gossos poden desenvolupar cera negra a les orelles. Són microorganismes que estan sobretot en la pell i el pelatge dels gossos i, si no s'agafen a temps, poden fer-li desenvolupar malalties, Algunes d'elles bastant greus.

Un àcar és un «bestiola» de menys d'un mil·límetre de mida. S'alimenta principalment de sang de l'animal, però també de les restes de pell a la zona on s'assenten. Per aquest motiu els gossos sentin molta picor i dolor. Però, quan aquests s'assenten a l'orella, pot ser bastant més molest.

En concret, els àcars que nien a les orelles són els anomenats Otodectes cynotis, més conegut com els àcars de l'oïda. Són molt freqüents en els gossos i en els gats, A més que es reconeixen fàcilment. I són molt contagiosos.

Entre els símptomes que provoquen hi ha el fet que el teu gos decanti el cap habitualment, com si li pesés més una banda que un altre. Sovint, l'orella, que la té aixecada, apareixerà decantada també, o tirada cap enrere. Un altre dels símptomes dels àcars de les oïdes és la aparició d'aquest cerumen negre a l'orella, De vegades no visible a l'exterior, però sí quan s'aprofundeix una mica més (per exemple si li tires algun netejats d'oïdes).

Quan no es prenen precaucions, entre les conseqüències que patirà la teva mascota estan les hemorràgies internes (de l'oïda), infeccions pels àcars, o fins i tot perforacions de timpà (que són molt perilloses perquè podrien arribar a el cervell).

Per això es recomana que, davant de qualsevol símptoma estrany de el gos, s'acudeixi el veterinari perquè li doneu un cop d'ull a l'oïda i pugui indicar quin és el millor tractament, ja sigui amb insecticida, amb medicaments, amb un xampú acaricida, o amb productes que previnguin l'afecció. A més de donar-te algunes instruccions per prevenir el problema.

Els símptomes als quals has d'estar molt atent

Pots començar a notar que les orelles del teu gos tenen molt mala olor. Recorda que la cera d'l'oïda té una olor forta, però quan es presenta una infecció l'olor és desagradable.

Quan hi ha excés de cera negra, també es pot notar enrogiment, i inflor a les orelles de la teva mascota. Normalment pots començar a notar que el seu gos sacseja el seu cap o es grata les seves orelles excessivament.

Davant d'un cas d'infecció per àcars, també pot haver pus o lesions a les orelles del teu gos, Acompanyat de forta picor i cera de color xocolata fosc.

També hi ha altres símptomes als que has de prestar atenció:

 • Un senyal d'alerta, és quan el gos sacseja amb freqüència la seva cap o la s'inclina cap a un sol costat, Una altra quan es grata contínuament les orelles. Això pot significar que té otitis o una altra infecció.
 • Verifica les condicions de canal auditiu, si és de color vermell intens, supura, es nota inflamat o irritat és perquè segur hi ha alguna procés infecciós d'atendre, per això la cera negra a les orelles.
 • Quan el perrete es mostri molt apàtic, Sense ganes de moure, jugar o menjar.
 • Si té alguna reacció exagerada quan li toques les orelles o prop.
 • Quan rebutja el contacte físic.
 • si hi ha presència de cera de color negre en abundància.
 • Revisa la zona al voltant de les orelles, per si hi ha presència de protuberàncies derivades de la infecció.

Davant qualsevol d'aquests símptomes, és de vital importància que visites al seu veterinari, qui diagnosticarà quin és el millor tractament que ha de seguir amb la seva mascota.

En la majoria dels casos, una neteja profunda de les orelles de la teva mascota soluciona el problema, però moltes vegades s'ha d'acudir als antibiòtics per curar completament al teu gos.

Consells per netejar les orelles del teu gos

Neteja les orelles de l'gos amb suavitat

Ja hem vist que és important mantenir una bona higiene en el sentit de l'gos, però, com mantenir-los nets de la manera adequada? Presta atenció als següents consells:

Les orelles de la teva mascota s'han de netejar al menys un cop cada tres setmanes, però, quan la raça és d'orelles caigudes i llargues preferiblement aplica la neteja un cop per setmana.

És important fer-ho de manera rutinària, perquè el gos s'acostumi i es deixi netejar sense problemes.

De la mateixa manera cal tenir en compte l'ambient al voltant d'aquest per aplicar les mesures d'higiene amb la deguda freqüència, ja que pot donar-se el cas en què està exposat a brutícia, partícules, terra, molt de vent i altres elements que afavoreixin l'acumulació de brut a les orelles i canal auditiu.

Pas a pas per netejar les orelles de l'gos

Mantenir una higiene adequada a les orelles del teu gos ajudarà a prevenir problemes, no només de la cera negra, sinó qualsevol altre que tingui a veure amb les orelles. Però per fer-ho i que funcioni, necessites fer-ho a l'mínim un cop a la setmana.

Un gos sa té una orella de color rosada per dins, sense cap crosta ni tampoc una gran quantitat de cera (Has de saber que les orelles, com passa amb l'ésser humà, crea cera de manera natural, per la qual cosa no pots impedir). A més, no pot fer pudor. En cas que notis una mica del que t'hem comentat, és millor que acudeixis a l'veterinari perquè li doneu un cop d'ull i pugui veure si tot va bé o hi ha alguna cosa anormal.

Dit això, has de saber que, a causa de la cera que crea, és normal que els gossos tinguin les orelles una mica brutes, però per això és important dedicar-li un temps a netejar-les de manera adequada. Més encara quan apareix la temuda cera negra a l'oïda.

¿I com es porta a terme? Doncs anem a donar-te els passos perquè ho facis. En principi, la neteja de les orelles es fa de manera setmanal, Però cada gos és diferent i hi haurà els qui necessitin una neteja més habitual (per exemple els gossos que tenen orelles caigudes), i d'altres que aguantin 15 dies o més sense netejar-.

Abans de posar-te a fer-ho, et recomano que tinguis a mà tot el que necessitaràs. En aquest cas són: gases, sèrum fisiològic o aigua, i netejador auricular (opcional).

Pas 1: prepara el teu gos

Necessites que el teu gos s'acostumi a la neteja de les orelles, i per això has de portar-se a un lloc on es senti tranquil i on et deixi manipular les seves orelles. Hi ha gossos que no estan acostumats a això, o que els fa por, i pot ser més complicat, però és per la seva salut, així que intenta no estressar.

Pas 1: primera neteja

Procedeix a la primera neteja. Per a això, agafa una gasa i Humiteja, bé amb aigua o amb sèrum fisiològic. Després, cobreix el dit índex o petit amb ella i introdueix el dit embolicat amb molt de compte a l'orella de l'gos.

De vegades, amb l'objectiu de tranquil·litzar-lo, pots netejar abans l'orella perquè vegi que no passa res. Això sí, quan vagis a introduir el dit a l'oïda, procura agafar una nova gasa. Intenta fer moviments circulars, lents i delicats, per anar extraient la cera.

La cera és normal? Genial. És cera negra? Compte, podria tenir otitis o àcars. ¿Massa cera? Llavors pot haver un problema.

Pas 2: torna a netejar

Has repetir el pas anterior fins que la gasa surti neta. Si veus que, tot i haver netejat 2-3 vegades, segueix sortint bruta, potser és hora de preguntar a el veterinari.

Pas 3: usa un netejador d'oïdes

Una altra opció que tens, quan veus que per molt que netes, segueix estant bruta, és usar els netejadors d'oïdes per a gossos. Aquests són molt fàcils d'usar ja que es col·loquen dins de l'oïda i se li dóna un raig o descàrrega d'aquest líquid.

A continuació has donar-li un massatge perquè el netejador arribi fins al timpà i pugui netejar bé. Gairebé sempre, un cop ho deixis anar, el gos es sacsejarà durant uns quants minuts. Però no el perdis de vista.

El motiu és que ara et tornarà a tocar netejar amb noves gases per eliminar el que aquest producte pugui haver aconseguit treure de l'oïda. En cas que tornis a veure que segueix sortint molt brut, sí, toca anar a veterinari.

pas extra

Hi ha gossos que desenvolupen molt pèl a la zona de les orelles. Aquest té la funció de protegir l'oïda perquè no se li fiqui res en ell. Però de vegades és també un focus d'infecció en si mateixa, de manera que de vegades és adequat retallar una mica.

Això ho pots fer amb unes tisores, tenint en compte la silueta de l'orella i també no danyar l'oïda; o amb una màquina, ja sigui una per tallar-li el pèl, o les retalladores que venen per orelles i nas (que són més petites i van molt bé per a aquestes zones en els gossos).

Remeis casolans per eliminar la cera negra

És important mantenir nets les orelles de l'gos

Si la teva mascota presenta cera negra a les orelles segons el que hem vist fins ara, és a dir motivat amb tota seguretat a una mala higiene, per tant no hi ha un remei casolà pròpiament dit, més enllà d'aplicar la neteja de forma periòdica en aquesta zona.

A més, el més probable és que tingui una infecció, com la otitis, La qual cosa requereix de l'atenció de l'metge veterinari i el tractament possiblement amb antibiòtics, ja que l'otitis és delicada i no es cura amb remeis casolans.

En aquest sentit el més aconsellable és que no intentis per tu mateix eliminar la cera negra de les orelles si el teu gos es resisteix, A causa de que sent molèstia o dolor, recorda que és molt probable que tingui una reacció defensiva no desitjable. L'important és que com el seu amo aprenguis a reconèixer quan la situació s'escapa del que és normal.

El meu gos no es deixa netejar les orelles, què fer?

Des que el teu gos és un cadell, has de acostumar-lo a les seves rutines d'higiene de manera freqüent, Entre elles la neteja de les oïdes perquè aquest l'assumeixi de forma molt natural, i així evitar que apareguin els fongs i proliferin les malalties i infeccions.

Quan no està acostumat simplement rebutja que el toquis, i això fins i tot li genera estrès i reaccions d'aversió. Pots intentar fer contacte amb les seves orelles d'una manera molt subtil, que no li generi molèsties o dolor.

Si és adult i no està acostumat no facis la neteja d'una forma brusca, Quan aconsegueixis que es quedi tranquil i es deixi manipular, utilitza el reforç positiu, així ho mantens entretingut i aprèn que no és res dolent.

Quan estiguis netejant dins de l'oïda, realitza moviments en forma de massatges molt suaus. Massatge la part externa de les orelles i ofereix-li premis en la mesura que es deixi aplicar la neteja en aquesta zona.

Com a última opció va a l'veterinari perquè t'aconselli sobre la millor forma de fer que el teu gos, permeti que li netegin les orelles.

La cera negra és en conseqüència, un dels senyals que alguna cosa no està bé a les orelles de la teva mascota, per la qual cosa és convenient sempre estar atents i davant aquest i altres símptomes, no deixar passar molt de temps per portar-lo a la consulta, pel fet que si s'agreuja la infecció, les mesures de curació seran molt més agressives i això sense comptar amb les molèsties que es generen en el teu perrete.


Un comentari, deixa el teu

Deixa el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

*

*

 1. Responsable de les dades: Miguel Ángel Gatón
 2. Finalitat de les dades: Controlar l'SPAM, gestió de comentaris.
 3. Legitimació: El teu consentiment
 4. Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers excepte per obligació legal.
 5. Emmagatzematge de les dades: Base de dades allotjada en Occentus Networks (UE)
 6. Drets: En qualsevol moment pots limitar, recuperar i esborrar la teva informació.

 1.   Hèctor N. Oxília va dir

  Hola. Em va resultar molt interessant seus comentaris, sobre tema de la secreció de cera negra. La meva mascota té aquest problema, i la veterinària li ha donat des inflamantes i antibiòtics. Moltes gràcies.