Per a què serveixen els bigotis de l'gos?

Els bigotis dels gossos no es tallen

Els bigotis dels gossos, també coneguts com «vibrisses», són una eina d'orientació fonamental per a ells. Compleixen una funció complementària dels sentits de l' olfacte i el tacte, proporcionant-los una important informació sobre el seu entorn.

Es tracta d'uns pèls gruixuts i llargs situats al voltant de l'musell, que compten amb una gran sensibilitat. Molt comuns en els mamífers, es desenvolupen a molt primerenca edat, i els ajuden a desenvolupar les seves habilitats d'exploració. Per això, no hem de cortárselos mai.

Per a què serveixen els bigotis dels gossos

Els bigotis d'alguns gossos són especials

Els bigotis són una cosa semblant als rovells dels nostres dits. extremadament sensibles, Reaccionen fàcilment a corrents d'aire. Quan l'aire es mou, aquests pèls vibren, Ia través d'aquestes vibracions els gossos són capaços de detectar la presència, mida i forma d'objectes propers. D'aquesta manera, poden reaccionar ràpidament davant possibles perills.

aquests pèls també els permeten mesurar espais, Podent determinar si es troben en un lloc estret sense necessitat d'usar la vista. També els ajuden a protegir els ulls, ja que qualsevol contacte amb els bigotis fa que parpellegin immediatament.

No només són els pèls de l'bigoti els que aporten informació a l'animal, sinó també els que es troben en els llavis, barbetes, orelles i celles, Comptant cada zona amb unes peculiaritats pròpies.

Altres funcions dels bigotis dels gossos

A més de les funcions que hem vist, la veritat és que els bigotis són una part molt important per als gossos. I ho són perquè tenen funcions que ajuden a la teva mascota a relacionar-se amb el seu entorn ia sentir-se segur.

Però, què més funcions tenen a part de les descrites abans? Doncs pren nota de les següents:

Li serveixen per orientar-se

Encara que et sembli impossible que una cosa tan petita i finit els serveixi per orientar-se, la veritat és que és així. A través d'aquests pèls, el que fan és crear en un cap una mena de mapa que els ajuda a saber on són, on hi ha perill, on els objectes ... En altres paraules, crea un mapa per moure pels llocs. No només això, sinó que també amb els bigotis pot calcular proporcions dels objectes, distàncies ...

D'aquí la importància que tenen, perquè els permet moure de manera més segura, ja sigui per una casa, un jardí, l'aire lliure ...

Amb ells mesuren la temperatura de l'entorn

A que no ho haguessis dit? Doncs sí, són capaços de saber quina temperatura fa sense necessitar cap aparell per dur a terme el mesurament. I això ho fan a través dels corrents d'aire.

Per això, quan se'ls tallen, poden tenir problemes perquè no saben bé la temperatura que hi ha (i poden emmalaltir).

Li serveixen de protecció

També, perquè aquests solen ser més llargs i els avisen si s'acosten massa als objectes, Fent que s'allunyin d'ells. A el mateix temps, també són una barrera ja que, si aquests detecten alguna cosa, permeten que tinguin una mica més de temps per reaccionar i apartar-se.

Per què cauen?

També ens ajuden a obtenir informació sobre la salut de l'gos, ja que solen utilitzar-se per realitzar proves dermatològiques. Les malalties més comunes en els bigotis són sarna, cremades, la pioderma de l'fol·licle pilós, Trauma i displàsia de el fol·licle de els cabells.

Altres causes són:

Pèrdua per trastorns hormonals

No sempre la caiguda de l'bigoti està associada a la muda natural d'aquest, hi ha de fet malalties que fan que la pèrdua sigui abundant i molt evident, com és el cas dels trastorns hormonals.

Una de les característiques d'aquesta patologia, és quan la caiguda està localitzada en determinades zones, per exemple, la pèrdua pot ser d'ambdós costats, Simètrica i no presentar cap pruïja.

Davant d'aquests símptomes el millor és acudir al seu veterinari, ja que s'han d'aplicar els estudis necessaris per determinar l'origen que pot estar entre: el síndrome de Cushing o l'hipotiroïdisme. Un cop determinada la causa es procedeix amb el tractament corresponent.

Hi pot haver altres causes associades a al·lèrgies provocades per la presència de pòl·lens, a les puces, per aliments o fàrmacs. En aquests casos el tipus de tractament que s'aplica està lligat a a l'agent al·lergen que està afectant el gos.

Caiguda per malalties de la pell

Són diverses les malalties que poden afectar els cabells, la pell i els bigotis de la teva mascota, algunes d'elles donen pas a la caiguda en poca quantitat o de forma exagerada. Esmentarem aquelles que fan que la pèrdua sigui molt considerable:

Dermatitis

la dermatitis és una malaltia que és producte de la reacció de el cos de l'gos enfront dels al·lèrgens principalment, i en ocasions és d'origen genètic. Es caracteritza per un procés inflamatori de la pell que està acompanyat de pruïja.

Entre els diferents tipus que existeixen, la més comuna és la dermatitis atòpica. Altres símptomes associats a aquest o un altre tipus són l'enrogiment de la pell i una picor excessiu.

tinya

Aquesta es manifesta per mitjà de la caiguda dels bigotis, que deixen la zona totalment desproveïda. L'origen és un fong o tinya canina que produeix lesions circulars en les que la pèrdua és total. és important que se li subministri el tractament adequat que indiqui el veterinari.

pioderma canina

Aquesta té lloc quan la pell de l'gos es veu afectada per alguna malaltia que fa que els seus defenses baixin, allà aprofiten els bacteris per infectar a la teva mascota generant a més de la caiguda de l'pelatge, La caiguda de bigotis, ferides, picor excessiu, mala olor i fins i tot úlceres en els casos més greus.

El tractament sol ser bastant extens i amb antibiòtics prescrits per l'especialista, Pel que és necessari seguir-lo a peu de la lletra.

Sarna

Dels diferents tipus de sarna, n'hi ha dues que són les més freqüents: sarna sarcòptica i sarna demodècica, Ambdues tenen el seu origen en la presència d'àcars que s'instal·len en el cos de la teva mascota.

Els símptomes consisteixen en perduda sectoritzada de l'pelatge, caiguda de bigotis, enrogiment de la pell, picor i en alguns casos la caiguda de el mantell és total. aquestes es diferencien entre si segons el tipus d'àcar que s'instal·li en l'animal.

D'altra banda el àcar "sarcoptes scabiei"És el causant de la sarna sarcòptica i sol ser extremadament contagiosa, La bona notícia és que es pot curar i pot prevenir un nou focus amb les mesures adequades.

Gossos amb bigotis «especials»

Tots els gossos tenen bigotis. És una cosa que, com hem vist, compleix a la perfecció amb les funcions que té reservades a aquesta part del seu cos. No obstant això, hi ha races de gossos que són «especials». I no perquè siguin més grans, més petits o tinguin unes característiques que fa que sobresurtin. Sinó perquè tenen alguna cosa que tots tenen, però el d'ells és especial.

Parlem de gossos que tenen bigotis. Literalment. I sí, encara que no ho creguis, hi ha força races així. Es caracteritzen per tenir unes vibrisses allargades que els dota d'una aparença original i curiosa, Tant que crida molt l'atenció.

I què races de gos el tenen? Doncs aquí te les llistem totes elles.

 • Lobero irlandès
 • Dandie Dinmont terrier
 • Gos d'aigua portuguès
 • terrier tibetà
 • gos Affenpinscher
 • gos pomsky
 • border collie
 • bichón habanero
 • bichón bolonyès
 • Grifó belga
 • Grifón de Brussel·les
 • West Highland White Terrier
 • Schnauzer (nan i gegant)
 • cairn terrier
 • Pastor català
 • Collie de pèl llarg
 • Terrier negre rus
 • Gos pastor dels Pirineus de pèl llarg
 • Airedale terrier
 • Terrier de Norfolk
 • gos pequinès
 • bichón maltès
 • collie barbut
 • Pastor bergamasco
 • yorkshire terrier
 • skye terrier
 • Gos pastor Polanco de les planes
 • Soft coated wheaten terrier irlandès
 • terrier australià
 • Petit gos lleó
 • Shih Tzu
 • Terrier escocès
 • fox terrier
 • Cotó de Tuléar
 • Lhasa Apso
 • bobtail

Es poden tallar els bigotis a un gos?

Els bigotis són importants per als gossos

No és la primera vegada que escolto o llegeixo que una persona li ha retallat o tallat els bigotis al seu gos, suposadament perquè així quedi més maco. Però la realitat és que no, no es poden tallar, Ja que com hem comentat, li serveixen per obtenir informació sobre el seu entorn. A més, els cans són preciosos tal com són: no cal canviar-los.

Per què no tallar els bigotis a un gos?

Certament els bigotis de l'gos poden tornar a créixer i de fet es renoven periòdicament com la resta de l'pelatge, però, no és una decisió encertada tallar perquè et sembla que així es veu més bonic.

Resulta que específicament aquests pèls tenen arrels molt més profundes que la resta, són de longitud més extensa i visiblement més gruixuts (al menys el doble) i totes aquestes característiques tenen un propòsit, que és permetre'ls percebre tot el que els envolta.

El fet que les arrels estiguin a major profunditat, permet que aquestes enviïn missatges a el cervell referent als objectes, ubicació, distància o mida.

Quan decideixes tallar els seus bigotis, amb tota seguretat li aquestes limitant la seva habilitat natural per caçar, jugar i en general estar alerta als determinats canvis que succeeixen al seu voltant. És com si li llevessis de formes temporal el seu sisè sentit.

Per exemple, el ca pot determinar les dimensions i morfologia d'un determinat objecte, O que tan petit és un espai tan sol amb percebre en els seus bigotis el corrent de l'aire.

Aquests a més li proveeixen de protecció, com és el cas dels que estan situats a la part superior de l'ull.

En definitives, els bigotis formen part dels sentits de l'gos i per aquesta raó no cal eliminar-perquè encara que tornen a créixer, deixaràs al teu fidel company una mica desprotegit ja que no podrà per un temps recollir informació del que passa al seu voltant.

Tornen a créixer els bigotis dels gossos?

Si has adoptat un gos que té els bigotis tallats, o si tu mateix / a els hi has tallat, pots estar tranquil / a ja que sí que li tornen a créixer. Els pèls tàctils o vibrisses neixen de la mateixa manera que un pèl normal, És a dir, que primer es forma el bulb capil·lar ia partir de llavors sorgeix la part externa, que són els pèls que acabarem veient a la cara.

El més interessant d'això és que, durant tot el procés, ha estat alimentat gràcies als vasos sanguinis connectats a l'bulb capil·lar. Dit bulb, a l'estar per sota de la pell, roman intacte després del tall de cabell, pel que aquest pot seguir creixent sense problemes.

Al meu gos li cauen els bigotis, ¿és normal?

Si al teu gos se li cauen els bigotis en principi no has de alarmar. Els bigotis, com pèls que són, és normal que a el cap d'un temps caiguin. En aquesta situació, a el cap d'uns dies li sortiran de nous. Ara bé,

Si l'animal presenta altres símptomes, com pèrdua de gana i / o de pes, apatia, canvis d'humor, o qualsevol altre que ens faci sospitar, haurem de portar-lo a l'veterinari el més aviat possible ja que podria ser que la seva salut s'estigués debilitant i seguir totes les indicacions que ens digui.

¿Els gossos muden els bigotis?

Els bigotis, a l'igual que la resta de els cabells, normalment cauen per si sols amb el pas el temps, Això és un procés que no ha de generar-alarma perquè al cap de pocs dies naixeran bigotis nous.

Vol dir que els gossos muden els bigotis de tant en tant; però, cal parar atenció que en el moment de la pèrdua de les vibrisses no estiguin presents altres símptomes associats amb alguna patologia, de ser així el correcte és portar-lo a l'veterinari.

¿Els bigotis de l'gos es tornen blancs?

Una altra pregunta que pots fer-te sobre els bigotis dels gossos, o que potser has vist en la teva mascota i vols saber si és natural o no, és el fet que aquests encanezcan. En altres paraules, que amb l'edat se li vagin posant blancs.

Com saps, quan arriba una certa edat, normalment entre els set o vuit anys, els gossos comencen a presentar en el seu pelatge cabells blancs. El primer lloc on apareixen solen ser a la zona de l'musell, Estenent-se després per tota la cara, sobretot en la part de les celles, la zona dels ulls ... Abans d'aquesta edat, els experts veuen en això un símptoma d'una malaltia molt perillosa: l'estrès.

Però centrant-nos en els bigotis blancs, has de saber que, igual que el seu pèl encanudeix, també ho poden fer els bigotis. Això és degut al fet que l'ADN comença a fallar, amb l'edat, en la creació de melanòcits, És a dir, en les cèl·lules que s'encarreguen de pintar els cabells. I arran d'això, comencen a aparèixer els cabells blancs, incloent-les en els bigotis.

Per això, quan arriba una certa edat, és habitual que aquestes vibrisses es tornin d'un altre color, i fins i tot transparents, no distingint a simple vista. És més, poden arribar a fer-se més fràgils.

Necessiten cures especials? Sí i no. No és una resposta fàcil ja que, tenint en compte les funcions dels bigotis, amb el pas dels anys també aquests van fallant i fent que no li aportin la mateixa informació que abans. A més, tampoc creixen tan ràpid quan són més grans, de manera que cal evitar cortárselos perquè no se'ls privi d'aquesta part important per a ell.

Puc tocar-li els bigotis a l'gos?

Si tens nens, o simplement si t'agrada acariciar al teu gos, en algun moment li hauràs tocat els bigotis, volent o sense voler, oi que sí?

Quina ha estat la reacció de la teva mascota? Has de saber que els bigotis són una zona molt sensible i delicada, I que molts gossos no toleren que se'ls tocs perquè els fa sentir incòmodes. De fet, pots fins i tot fer que se sentin molestos, o que s'allunyin de tu i no vulguin que t'acostis per no passar per aquesta situació.

Per això, en la mesura del possible, et recomanem que, en la mesura del possible, no els tocs, molt menys si és un gos a què no coneixes, perquè pot acabar atacant (o al menys fer un conat d'això) .

Saps que el teu gos té bigotis en moltes zones de la cara?

Els bigotis són essencials per orientar-

Al millor i el desconeixes, però has de saber que el teu gos no només té bigotis a la zona de la boca, també els pots trobar en altres parts, com per exemple a la zona de l'musell, als llavis i mentó, a la mandíbula i en les celles.

Aquests es diferencien de l'pelatge habitual en què són més durs que els cabells, i també més llargs que aquests, perquè els ajuden com un sisè sentit per protegir les seves zones més delicades (la boca, els ulls ...).

Esperem que us hagi estat d'utilitat.


Deixa el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

*

*

 1. Responsable de les dades: Miguel Ángel Gatón
 2. Finalitat de les dades: Controlar l'SPAM, gestió de comentaris.
 3. Legitimació: El teu consentiment
 4. Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers excepte per obligació legal.
 5. Emmagatzematge de les dades: Base de dades allotjada en Occentus Networks (UE)
 6. Drets: En qualsevol moment pots limitar, recuperar i esborrar la teva informació.

 1.   Mònica Bastida va dir

  Jo tinc un Frensh Poddle petit i en la perruqueria li treuen els bigotis. Què m'aconsellen?

  1.    César va dir

   Que no ho facis més, és lògic. Que li diguis als perruquers que no segueixin tallant-li els bigotis als gossos.

 2.   Sinó va dir

  Jo li talli el bigoti per errory cada vegada que va a a el parc torna amb una olor apestosisimo

  1.    Jaime va dir

   Ale, el més probable és que aquesta olor sigui per una altra raó. Amb una de les meves mascotes em passava igual fins que vaig descobrir que li agradava refregar-amb restes de coses podrides, restes de peix i fins esses .... És una gosseta adorable, però en gustos i sentits, són molt diferents a nosaltres. Amb els meus altres dos gossets mai vaig tenir aquest problema.