Dylli i zi në veshët e qenit tuaj

Dylli i zi në qen shkaktohet nga infeksioni ose marimangat

Problemet dhe infeksionet në veshët e kafshës sonë janë mjaft të shpeshta. Shumicën e kohës ato shkaktohen nga mungesa e higjienës ose thjesht nga pastrimi i dobët i veshëve të qenve tanë. Këto probleme të veshëve janë më të zakonshme tek qentë me veshë të gjatë dhe të varur.

Vëmendje e afërt duhet t'i kushtohet akumulimit të dylli të zi në veshë pasi kjo mund të jetë pararendëse e infeksionit ose sëmundjes. Dylli i zi mund të shkaktohet nga arsye të ndryshme, nga higjiena e dobët dhe papastërtitë e grumbulluara deri te një infeksion ose infektimi i miteve në vesh.

Shkaqet pse qeni im ka dylli të zi në veshët e tij

Problemet e veshit tek qentë nuk janë të zakonshme

Ka shumë arsye që kjo të shfaqet, dhe ndër më të shpeshtat mund të përmendim:

 • një sasi e madhe e grimcave të papastërtisë dhe pluhurit ndër të tjera që mbledh nga mjedisi, të cilat ngjiten në muret e kanalit të veshit.
 • një infeksion e cila mund të shkaktohet nga grumbullimi i ujit brenda veshit në kohën e larjes, për shkak të pranisë së një trupi të huaj ose mungesës së masave higjienike.
 • Që kafsha shtëpiake vuan infeksioni i miteve te veshit, të cilat shkaktojnë acarim, kruajtje, suppuration, dhimbje dhe infeksion.

Të gjithë këta elementë krijojnë shfaqjen e dyllit të zi, së bashku me simptoma të tjera të tilla si ato që kemi përshkruar më parë.

Dylli i zi për otitis

Dylli prodhohet natyrshëm nga qentë si një mekanizëm mbrojtës për këtë organ të rëndësishëm dhe të ndjeshëm siç është veshi. Sidoqoftë, kur kjo dyll merr ngjyrë të errët, një nga shkaqet e shpeshta është sepse qeni ka otit.

Ky dyll me ngjyrë të errët zakonisht shoqërohet nga një erë e keqe e fortë, ankesa për dhimbje në zonën ngjitur dhe inflamacion, përveç suppuration. Dylli i zi mund të eleminohet në mënyrë progresive me pastrimin e kanalit të veshit, i cili duhet të bëhet me kujdes dhe me shumë butësi, në mënyrë që përvoja të mos jetë traumatike për kafshën tuaj.

Sidoqoftë, kur është shkaktuar nga infeksioni ose otiti, është thelbësore që të rishikohet nga një veteriner për të përshkruar trajtimin e duhur, në varësi të shkallës së infeksionit, karakteristikave të qenit, peshës, etj.

Dylli i zi nga marimangat

L Marimangat janë një problem tjetër që qentë mund të zhvillojnë dylli të zi të veshit. Ato janë mikroorganizma që janë kryesisht në lëkurën dhe pallton e qenve dhe, nëse nuk kapen me kohë, mund t'ju bëjë të zhvilloni sëmundje, disa prej tyre mjaft serioze.

Një marimangë është një "bug" me madhësi më pak se një milimetër. Ushqehet kryesisht me gjakun e kafshës, por edhe me mbetjet e lëkurës në zonën ku vendosen. Prandaj, qentë ndiejnë shumë kruajtje dhe dhimbje. Por, kur këto ulen në vesh, mund të jetë shumë më e bezdisshme.

Në mënyrë të veçantë, marimangat që folezojnë në veshë quhen Otodectes cynotis, më të njohur si marimangat e veshit. Ato janë shumë të zakonshme tek qentë dhe macet, përveç që njihet lehtësisht. Dhe ata janë shumë ngjitës.

Ndër simptomat që ato shkaktojnë është fakti që qeni juaj zakonisht anon kokën, sikur njëra palë të peshojë më shumë se tjetra. Shpesh, veshi, i cili është ngritur, do të shfaqet anash, ose do të hidhet prapa. Një simptomë tjetër e marimangave të veshit është pamja e asaj dylli të zi në vesh, ndonjëherë nuk është i dukshëm nga jashtë, por po kur shkon pak më thellë (për shembull nëse bëni disa pastrime të veshëve).

Kur nuk merren masa paraprake, ndër pasojat që kafsha juaj do të vuajë janë gjakderdhja e brendshme (nga veshi), infeksionet nga marimangat, apo edhe shpimet e daulles së veshit (të cilat janë shumë të rrezikshme sepse mund të arrijnë në tru).

Kjo është arsyeja pse rekomandohet që, përballë ndonjë simptome të rrallë të qenit, veterineri të shkojë për të hedhur një vështrim në vesh dhe mund të tregojë se cili është trajtimi më i mirë, ose me insekticid, me ilaçe, me një shampo akaricid, ose me produkte që parandalojnë gjendjen. Përveç kësaj për t'ju dhënë disa udhëzime për të parandaluar problemin.

Simptomat për të parë

Ju mund të filloni të vini re se veshët e qenit tuaj ata kanë një erë shumë të keqe. Mos harroni se dylli i veshit ka një erë të fortë, por kur ndodh një infeksion erë është e pakëndshme.

Kur ka dyll të zi të tepërt, mund të vërehet gjithashtu skuqje, dhe ënjtje në veshë e kafshës tuaj shtëpiake. Zakonisht mund të filloni të vini re se qeni juaj tund kokën ose gërvisht veshët tepër.

Të ballafaquar me një rast të infeksionit të acarës mund të ketë qelb ose lezione në veshët e qenit tuaj, shoqëruar me kruajtje të fortë dhe dylli me çokollatë të errët.

Ka edhe simptoma të tjera për të parë gjithashtu:

 • Një flamur i kuq është kur qeni shpesh tund kokën ose e anon në njërën anë, një tjetër kur gërvisht vazhdimisht veshët. Kjo mund të nënkuptojë që keni otit ose ndonjë infeksion tjetër.
 • Kontrolloni kushtet e kanalit të veshit, Nëse është e kuqe intensive, rrjedh, duket e ndezur ose e irrituar, kjo është për shkak se me siguri ekziston një proces infektiv për të marrë pjesë, prandaj dylli i zi në veshët e tij.
 • Kur qeni të jetë shumë apatike, duke mos dashur të lëvizë, të luajë ose të hajë.
 • Nëse keni ndonjë reagimi i tepërt kur i prekni veshët ose afër
 • Kur refuzoni kontaktin fizike.
 • Nëse ka prania e dylli të zi me bollëk.
 • Kontrolloni zonën rreth veshëve për prania e gungave qe rrjedhin nga infeksioni.

Përballë ndonjë prej këtyre simptomave, është shumë e rëndësishme që të vizitoni veterinerin tuaj, i cili do të diagnostikojë trajtimin më të mirë për t'u ndjekur me kafshën tuaj.

Në shumicën e rasteve, një pastrim i thellë i veshëve të kafshës suaj zgjidh problemin, por shpesh duhet të përdoren antibiotikë për të shëruar plotësisht qenin tuaj.

Këshilla për pastrimin e veshëve të qenit tuaj

Pastroni veshët e qenit butësisht

Ne tashmë kemi parë që është e rëndësishme të ruhet higjiena e mirë në veshin e qenit, por si t'i mbani ato të pastra në mënyrën e duhur? Kushtojini vëmendje këshillave të mëposhtme:

Veshët e kafshës suaj Ato duhet të pastrohen të paktën një herë në tre javë, megjithatë, kur raca është e prerë dhe është e gjatë, preferohet që pastrimi të zbatohet një herë në javë..

Shtë e rëndësishme ta bëni atë në mënyrë rutinë, në mënyrë që qeni të mësohet me të dhe të pastrohet pa probleme.

Në të njëjtën mënyrë, mjedisi përreth tij duhet të merret parasysh për të zbatuar masat higjienike me frekuencën e duhur, pasi mund të jetë rasti që ai të jetë i ekspozuar ndaj papastërtive, grimcave, tokës, shumë erërave dhe elementëve të tjerë që favorizojnë akumulimin. të ndotura në veshë dhe në kanalin e veshit.

Hap pas hapi për të pastruar veshët e qenit

Ruajtja e higjienës së duhur në veshët e qenit tuaj do të ndihmojë në parandalimin e problemeve, jo vetëm nga dylli i zi, por çdo tjetër që ka të bëjë me veshët. Por për ta bërë atë dhe për ta bërë atë të funksionojë, duhet ta bëni të paktën një herë në javë.

Një qen i shëndetshëm ka një vesh rozë në brendësi, pa asnjë kore ose shumë dyllë. (Duhet ta dini që veshët, ashtu si me njerëzit, krijojnë dyllë natyrshëm, kështu që nuk mund ta parandaloni atë). Gjithashtu, nuk mund të nuhasë keq. Në rast se vëreni diçka nga ato që kemi përmendur, është më mirë që të shkoni te veterineri për të hedhur një vështrim dhe të shihni nëse gjithçka po shkon mirë ose ka diçka anormale.

Thënë kjo, duhet të dini se për shkak të dyllit që krijon, është normale që qentë të kenë veshët pak të ndotur, por kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kaloni ca kohë duke i pastruar siç duhet. Aq më tepër kur dylli i zi i tmerrshëm shfaqet në vesh.

Dhe si kryhet? Epo, ne do t'ju japim hapat për ta bërë atë. Në parim, Pastrimi i veshëve bëhet çdo javëPor secili qen është i ndryshëm dhe do të ketë nga ata që kanë nevojë për një pastrim më të rregullt (për shembull, qentë që kanë veshë të çlirët), dhe të tjerët që zgjasin 15 ditë ose më shumë pa i pastruar ato.

Para se të merreni me të, unë ju rekomandoj që të keni gjithçka që ju nevojitet. Në këtë rast ato janë: garzë, kripë ose ujë dhe pastrues veshësh (opsionale).

Hapi 1: përgatitni qenin tuaj

Ju duhet që qeni juaj të mësohet të pastrojë veshët e tij, dhe për këtë ju duhet ta çoni në një vend ku ai ndihet i qetë dhe ku ju lejon të manipuloni veshët e tij. Ka qen që nuk janë mësuar me të, ose që i frikëson ata, dhe mund të jetë më i komplikuar, por është për shëndetin e tyre, prandaj përpiquni të mos stresoheni vetë.

Hapi 1: pastrimi i parë

Vazhdoni te pastrimi i parë. Për ta bërë këtë, merrni një garzë dhe lagni atë, ose me ujë ose me kripë fiziologjike. Pastaj mbuloni indeksin ose gishtin tuaj të vogël me të dhe futni gishtin e mbështjellë me shumë kujdes në veshin e qenit.

Ndonjëherë, në mënyrë që ta siguroni atë, mund të pastroni veshin së pari për të parë se asgjë nuk është në rregull. Sigurisht, kur shkoni të futni gishtin në vesh, përpiquni të merrni një garzë të re. Provoni të bëni lëvizje të ngadalta dhe delikate rrethore për të nxjerrë dyllin.

A është dylli normal? I freskët A është dylli i zi? Kini kujdes, mund të keni otit ose marimangat. Shumë dyll? Atëherë mund të ketë një problem.

Hapi 2: pastroni përsëri

Duhet të përsërisni hapin e mëparshëm derisa garza të dalë e pastër. Nëse e shihni që, pavarësisht se keni pastruar 2-3 herë, është akoma e ndotur, mund të jetë koha të pyesni veterinerin tuaj.

Hapi 3: përdorni një pastrues veshësh

Një tjetër mundësi që keni, kur shihni se pa marrë parasysh sa pastroni, është akoma e ndyrë, është të përdorni pastrues veshësh për qen. Këto janë shumë të lehta për t'u përdorur pasi ato vendosen brenda veshit dhe jepet një rrymë ose shkarkim i atij lëngu.

Atëherë ju duhet bëni një masazh në mënyrë që pastruesi të arrijë në daulle e veshit dhe të pastrohet mirë. Shumicën e kohës, pasi të lirohet, qeni do të dridhet për disa minuta. Por mos e humbni nga sytë.

Arsyeja është se tani do të duhet të pastroni përsëri me garzë të reja për të hequr atë që ai produkt mund të ketë arritur të heqë nga veshi. Në rast se shihni ndonjëherë se është akoma shumë e ndyrë, po, është koha të shkoni te veterineri.

Hap shtesë

Ka qen që zhvillojnë shumë flokë në zonën e veshit. Kjo ka funksionin e mbrojtjes së veshit në mënyrë që asgjë të mos futet në të. Por ndonjëherë është gjithashtu një burim infeksioni në vetvete, prandaj ndonjëherë është e përshtatshme ta shkurtoni pak.

Kjo mund të bëhet me gërshërë, duke marrë parasysh siluetën e veshit dhe gjithashtu duke mos dëmtuar veshin; ose me një makinë, ose një për të prerë flokët e tyre, ose prerëse që ata shesin për veshë dhe hundë (të cilat janë më të vogla dhe punojnë shumë mirë për këto zona në qen).

Mjetet juridike në shtëpi për të hequr dyllin e zi

Importantshtë e rëndësishme të mbani veshët e qenit të pastër

Nëse kafsha juaj shtëpizë ka dyll të zi në vesh sipas asaj që kemi parë deri më tani, kjo sigurisht motivohet nga higjiena e dobët, prandaj nuk ka asnjë ilaç të duhur në shtëpi, përtej aplikimit të pastrimit periodik në këtë zonë.

Gjithashtu, ka shumë të ngjarë të keni një infeksion, si p.sh. otit, gjë që kërkon vëmendjen e veterinerit dhe mundësisht trajtimin me antibiotikë, që prej otiti është delikat dhe nuk mund të shërohet me ilaçe shtëpiake.

Në këtë kuptim, gjëja më e këshillueshme është ajo mos u mundoni të hiqni vetë dylli i zi nga veshët nëse qeni juaj ngurronMos harroni, sepse ndjeni siklet ose dhimbje, ka shumë të ngjarë të keni një reagim të padëshirueshëm mbrojtës. Gjëja e rëndësishme është që si mjeshtri juaj të mësoni të njihni kur situata është e jashtëzakonshme.

Qeni im nuk i lë veshët të pastrohen, çfarë të bëj?

Meqenëse qeni juaj është një qenush, ju duhet ta mësoni atë shpesh me rutinat e tij higjienike, mes tyre pastrimi i veshëve në mënyrë që ai ta marrë atë në një mënyrë shumë natyrale, dhe kështu të parandalojë shfaqjen e kërpudhave dhe përhapjen e sëmundjeve dhe infeksioneve.

Kur nuk është mësuar, ai thjesht refuzon të preket, dhe kjo madje gjeneron reagime stresi dhe neverie. Ju mund të përpiqeni të kontaktoni me veshët e tij në një mënyrë shumë delikate, që nuk shkakton shqetësim ose dhimbje.

Nëse jeni i rritur dhe nuk jeni mësuar me të mos e bëni pastrimin në mënyrë të përafërtKur e bëni atë të qëndrojë i qetë dhe të lejojë veten të manipulohet, përdorni përforcime pozitive, në mënyrë që ta argëtoni dhe të mësoni se nuk është një gjë e keqe.

Kur jeni duke pastruar brenda veshit, kryej lëvizje në formën e masazheve shumë të buta. Masazhoni pjesën e jashtme të veshëve dhe ofroni trajtime pasi që pastrimi lejohet të zbatohet në këtë zonë.

Si një opsion i fundit, shkoni te veterineri për këshilla për mënyrën më të mirë për ta bërë qenin tuaj të lejojë që veshët e tij të pastrohen.

Dylli i zi është rrjedhimisht një nga shenjat se diçka nuk është në rregull në veshët e kafshës suaj, prandaj këshillohet që gjithmonë të jeni vigjilent dhe përballë kësaj dhe simptomave të tjera, mos lejoni që të kalojë shumë kohë për ta çuar në konsultë , sepse nëse infeksioni përkeqësohet, masat shëruese do të jenë shumë më agresive Dhe kjo pa llogaritur bezdisjet që krijohen tek qeni juaj.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Hector N. Oxilia dijo

  Përshëndetje. Komentet tuaja mbi çështjen e shkarkimit të dyllit të zi ishin shumë interesante për mua. Manar im ka këtë problem, dhe veterineri i ka dhënë atij inflamacion dhe antibiotikë. Faleminderit.