Gunga në qen

Gungat në qen ndonjëherë kërkojnë vëmendje veterinare

Ka shumë pak gjëra që do t'ju befasojnë më shumë sesa të zbuloni a gungë ose përplasem me qenin tuaj dhe është që ndërsa dora juaj rrëshqet mbi mikun tuaj qenit në një gjest të dashur si prekja ose përkëdhelja e tij, gishtat mund të kalojnë një gungë që nuk ishte atje më parë.

Me atë fjalë këmbëngulëse "C" që do të zërë vendin kryesor në mendjen tuaj, frika juaj e parë është se qeni juaj mund të ketë kancer. Vendosja e kërkimit tuaj në lëvizje kur bëhet fjalë për të gjetur një përgjigje se çfarë do të thotë kjo rritje në qenin tuaj, gjëja e parë që do të bëni pritja nuk është diçka serioze.

Gunga dhe gunga në qen

Sa kohë keni që jeni këtu? Pyete veterinerin. E gjeta dje, doktor, përgjigjet pronari i kafshës shtëpiake. Le të shohim nëse mund të gjejmë të tjerë, thotë mjeku si duar eksperte dhe të ndjeshme kur palpon qenin. Ja një tjetër si ai! Thotë mjeku ndërsa vendos dorën vetëm në brumë i butë, i rrumbullakët, i lëvizshëm nën lëkurën e qenit.

Unë mendoj se është ajo që ne e quajmë lipoma, janë vetëm depozitat yndyrore nën lëkurë, janë shumë të zakonshme dhe zakonisht nuk paraqesin probleme, thotë mjeku. Lehtësia e personit kur dëgjon lajmin e mirë ndërpritet ndërsa mjeku vazhdon.

Sidoqoftë, sinqerisht nuk e dimë se cilat janë këto gunga në të vërtetë nëse nuk shqyrtojmë disa qelizat nën mikroskop. Prandaj, unë sugjeroj që të bëjmë një të thjeshtë biopsia e gjilpërës, vendosja e disa qelizave në një rrëshqitje dhe dërgimi i rrëshqitjeve te një patolog veterinar për një diagnozë përfundimtare.

Mjeku në këtë rast po është i plotë dhe i kujdesshëm dhe e vërteta është se një diagnozë përfundimtare e asaj që është thjesht nuk mund të bëhet pa ekzaminimi mikroskopik i qelizave të gungës dhe është që një specialist veterinar në patologji është autoriteti dhe gjykuesi përfundimtar kur bëhet fjalë për të ndriçuar këto gunga dhe gunga që shumë shpesh i gjejmë te miqtë tanë të qenit.

Llojet e paketave

Gungat në qen nuk janë gjithmonë beninje

Përveç atyre që kemi diskutuar, ka shumë lloje të ndryshme të paketave, secili me shkaqet, trajtimet dhe rreziqet e tij. Prandaj, është e përshtatshme të dini pak për ato më themelore, ato që janë më të zakonshme të ndodhin. Për shembull, ata që ne do t'ju citojmë.

Neoplazite

Ato janë pako origjina e të cilave është a rritja jonormale e qelizave. Normalisht, këto gunga shfaqen në qen të moshuar, por mund të jetë rasti që ato të shfaqen edhe në qen të rinj. Nuk është gjithmonë e keqe, ndonjëherë është një gjë e mirë.

Kur ato janë malinje, ajo që ata bëjnë është t'i përmbahen strukturave të tjera dhe t'i "pushtojë" ato, me atë që mund të jetë një problem serioz që duhet të hiqet sa më shpejt të jetë e mundur.

Cistet

Një cist është një gungë pa dhimbje që, në shumicën e rasteve, mbushet me lëng. Kjo është shkaktuar nga mbyllja e një kanali gjëndër, dhe në parim nuk është serioz.

Mbresë keloide

Shenja keloid është një mekanizëm mbrojtës që qentë duhet ta riparojnë atë shpejt kur ka ind të dëmtuar. Problemi është se ajo mbresë mund të irritohet dhe, në këtë mënyrë, shkaktojnë shfaqjen e një gungë. Por zakonisht nuk është problematike.

bruising

Hematomat janë traumatizma që shkaktojnë një prishje të enëve të gjakut, prandaj gjaku vetë arrin indet dhe i mbulon ato (dhe ju mund ta vlerësoni atë njollë që shfaqet). Shpesh formohet një gungë, por ka tendencë të ulet me kalimin e kohës. Tani, nëse nuk ndodh, ose ka probleme, është më mirë të shkoni te veterineri.

Abscesi i qelbës

Siç sugjeron emri, ato janë gunga që janë mbushur me një lëng purulent (qelb) që krijon gungë. Këto nuk janë shumë serioze, por rekomandohet që të trajtohen sepse është e dhimbshme për ta.

Problemi është se trajtimi i tij mund të jetë, pastrimi sipërfaqësor, ose bërja e një prerjeje dhe largimi i infeksionit dhe qelbës nga brenda. Kjo e fundit është më efektive, sepse e eliminon atë nga rrënja. Trajtimi tjetër vetëm ju bën që të ktheheni tek veterineri pas një muaji ose një muaji e gjysmë.

Çfarë është lipoma?

Lipoma është një nga gunga më të zakonshme të gjetura nga veterinerët gjatë një ekzaminimi fizik.

Këto masa të buta, të rrumbullakosura dhe pa dhimbje, zakonisht paraqiten thjesht nën lëkurë, por që rrjedhin herë pas here nga indet lidhëse të thella midis muskujve, zakonisht jane beninje, që është, ata qëndrojnë në një vend, nuk pushtojnë indet përreth dhe mos bëni metastaza në zona të tjera të trupit. Ata rriten në një madhësi të caktuar dhe thjesht ulen atje në indet.

Shumica e lipomave nuk duhet të hiqen dhe herë pas here, lipomat do të vazhdojë të rritet në formën e depozitave të mëdha të yndyrës Ato janë një shqetësim për qenin dhe mund të paraqesin një sfidë kirurgjikale për heqjen e tyre. Dhe akoma më rrallë, disa lipoma do të jenë malinje dhe do të përhapen në të gjithë trupin e qenit.

Është një tumor? Dhe këtu qëndron sfida e vërtetë në trajtimin gunga dhe gunga te qentë thjesht nuk mund të parashikojmë saktësisht se çfarë do të bëjë ndonjë prej këtyre, prandaj bëjmë më të mirën për t'i hequr ato kur tregohet ose mbani një vëzhgim të ngushtë të tyre në mënyrë që në shenjën e parë të ndryshimit të mund të hiqen.

Jo çdo gungë apo gunga e qenit tuaj do të jetë një tumor dhe është se disa gunga sipërfaqësore janë vetëm cistet dhjamore në qen që thjesht lidhin gjëndrat e vajit në lëkurë.

Cistet e lëkurës mund të jenë i perbere nga qeliza te vdekura apo edhe djerse ose lëng i pastër, këto shpesh thyejnë vetë, shërohen dhe nuk shihen më kurrë. Të tjerët irritohen ose infektohen në mënyrë kronike, ata duhet të hiqen dhe pastaj të kontrollohen nga një veteriner vetëm për të qenë të sigurt se cilat janë, disa raca, veçanërisht Cocker Spaniel, janë të prirur për zhvillimin e cistave dhjamore.

kanceri në qen
Artikulli i lidhur:
10 shenja paralajmëruese të kancerit në qen

Shkaqet e gungave në qen

Vetëm se një qen ka një gungë nuk do të thotë se do të jetë një gjë e keqe. Nuk ka pse. Ndonjëherë, si me njerëzit, gunga mund të jenë edhe dashamirëse, dhe për sa kohë që nuk ju prekin ditën tuaj, nuk keni pse të shqetësoheni.

Sidoqoftë, duhet të dini se cilat janë shkaqet që ndonjëherë shfaqen gunga ose gunga në qen. Këto janë:

Për kancerin

Thingshtë gjëja e parë që mendojmë kur vërejmë një gungë në qen. Dhe është se na vë në gatishmëri dhe ne fillojmë të mendojmë për gjithçka të keqe. Por në realitet, gungë mund të jetë nga një rritja beninje e qelizave. Ose e keqja, po.

Ka shumë faktorë që mund të ndikojnë nëse është i mirë apo i keq: hormonet, gjenetika, mosha, dieta ... Nëse vëreni një gungë, duhet të çohet tek veterineri pasi do të jenë ata që mund të përcaktojnë nëse i duhet te kanceri. Megjithëse, siç ju themi, ka më shumë.

Nga absceset

Isshtë një nga më të zakonshmet që ekziston, dhe mbase nuk e dini, por në të vërtetë i referohet një koleksioni të qelbës nën lëkurë. Zakonisht ato shfaqen në pjesën e pasme ose në kokë dhe janë për shkak të një plage që nuk është mbyllur mirë dhe që infektohet. Ndonjëherë ato gunga thyejnë lëkurën dhe del qelbja, Por, pa marrë parasysh sa e pastroni, del përsëri. Çfarë bëni në raste të tilla? Epo, shkoni te veterineri pasi ai është ai që mund ta pastrojë atë më thellësisht dhe, me një trajtim me antibiotikë, të eleminojë problemin brenda disa javësh.

Nga nyjet limfatike

Kur ka një infeksion, një nga përgjigjet e trupit të qenit është ënjtja e nyjeve limfatike. Këto do të vërehen si gunga në qafë, ose në këmbët e pasme, dhe është më mirë të shkoni te veterineri sepse ka shumë të ngjarë të keni nevojë për antibiotikë.

Në fakt, pasi infeksioni pastrohet, edhe ato gunga bëhen.

Sipas moshës

Fatkeqësisht, mosha shkon, duam apo jo, dhe tek qentë e moshuar ekziston një probabilitet më i madh që të shfaqen gunga të llojeve të ndryshme, jo vetëm tumorale, por të një lloji tjetër. Për shembull, ju keni gunga në qepallat tuaja, të cilat janë tumoret që ndodhin në gjëndrat meiborn qe shkaktojne acarim.

Prandaj, në këto mosha është e rëndësishme që të kujdesemi shumë më tepër për të në mënyrë që ai të kalojë sa më mirë vitet e tij të fundit.

Si të dalloni nëse një gungë është e mirë apo e keqe

Gungat në qen ndonjëherë janë të këqija

Përgjigja e shpejtë është: veterineri e di.

Por ne duam t'ju tregojmë më shumë rreth kësaj. Një veteriner, nga përvoja dhe njohuritë e tij, do ta dijë, nga reagimi që ka qeni, duke parë pamjen e gungës, nga sa e vështirë është, etj. llojin e problemit që keni.

Tani, nuk është një fallxhor, dhe kjo do të thotë që, megjithëse mund të intuitojë llojin e gungës që ka një qen, ai ka nevojë bëni një skanim dhe prova për ta verifikuar, sepse edhe ju mund të gaboni.

Prandaj, në momentin që një qen arrin me një gungë, sapo ta eksplorojë atë, ai ka një ide, por duhet të mbështetet në prova. Dhe ato që kryhen zakonisht janë si më poshtë:

Testet e gjakut dhe urinës

Ky test tregon nëse diçka po shkakton shfaqjen e gungës. Mund të jetë një infeksion, mund të ketë probleme me vlerat e testit, etj. Normalisht kërkohet një analizë e përgjithshme e cila është ajo që, nëse ndryshohen vlerat, mund të lajmërojë veterinerin.

Rrezet X dhe / ose ekografia

Edhe nëse nuk mendoni kështu, një rreze X mund t'ju ndihmojë të shihni se çfarë lloj gungë ka. E njëjta gjë ndodh me ekografitë, ku mund të dalloni gungën dhe të dini pak më shumë për të për të parë nëse po prek ndonjë organ.

Rezonanca magnetike

Isshtë një test që shkon përtej ultrazërit, sepse përqendrohet në njohjen se deri ku arrin kjo gungë, nëse është përhapur në organe të tjera ose është shumë e lokalizuar.

Biopsi

Zakonisht është hapi i fundit për të ditur nëse gunga është e mirë apo e keqe. Biopsia mund të kryhet në shumë mënyra të ndryshme, megjithëse është normale ta bëni me kafshën në gjumë në mënyrë që të mos nervozohet dhe veterineri të punojë më i qetë. Brenda saj pjesët hiqen nga paketimi brenda për tu analizuar dhe për të verifikuar malignitetin ose jo që ka.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   veronikë dijo

  Përshëndetje, emri im është Veronica… faleminderit shumë për informacionin dhe faleminderit për respektin që tregoni kur flisni për kafshët. Unë jam një student veterinar dhe fatkeqësisht shumë nga kolegët e mi të ardhshëm nuk e kuptojnë kuptimin e vërtetë të profesionit.

 2.   Amaya Zurinaga dijo

  Jack Russell im, Tara, ka një gungë të vogël, plogësht në anën e saj. Ne do të pastrojmë gojën tuaj, a rekomandoni ta hiqni atë, duke përfituar nga anestezia.
  Falënderim