A munden qentë të marrin sëmundje seksualisht të transmetueshme?

Qeni juaj mund të ketë një sëmundje ngjitëse seksuale, kujdesuni për të

Qentë dhe si ne, shpesh marrin infeksione, sëmundjet dhe vuajnë nga kushte të ndryshme shëndetësore. Prandaj, është jashtëzakonisht e rëndësishme të jenë të vetëdijshëm se ata gjithmonë kanë të gjitha vaksinat e tyre, hani siç duhet dhe kontrolloni vazhdimisht nëse kanë higjenë të duhur.

Sidoqoftë, shumë njerëz kanë menduar nëse qentë mund të marrin sëmundje veneriane, transmetueshme seksualisht ose SST. Fatkeqësisht, qentë, si ne, gjithashtu mund të preken nga këto lloj sëmundjesh.

Sëmundjet seksualisht të transmetueshme në qenSëmundjet seksualisht të transmetueshme janë të zakonshme tek qentë

Kjo lloj sëmundje në qen Mund të kontraktohet në 3 mënyra: Nga kanceri, nga virusi ose nga bakteret. Në ditët e sotme, shkalla e qenve që kontraktojnë këtë lloj sëmundjeje po rritet dhe po ndodh kryesisht tek qentë endacakë.

SST te qentë gjithashtu mund të kontraktohet nga marrëdhëniet me qen të tjerë i infektuar ose gjatë lindjes nëse nëna e qenit është e infektuar.

Tre sëmundjet kryesore të transmetueshme seksualisht që prekin qentë janë:

  • Virusi i herpesit të qenit
  • Bruceloza
  • Tumor venerian i transmetueshëm qenor

En qen të sterilizuar ose të sterilizuar është shumë e rrallë që këto sëmundje prekin, pasi që në shumicën e rasteve ndodh te qentë endacakë.

Bruceloza tek qentë

Kjo sëmundje konsiderohet më e zakonshmja në mbretërinë e kafshëve, megjithëse më së paku e shpeshtë në qen. Kjo sëmundje e ka origjinën nga një bakter i quajtur Brucella canis Dhe megjithëse sëmundja është e kontrollueshme, është e pamundur të shërohet deri më tani, prandaj është e rëndësishme të kontrollojmë gjithmonë qentë tanë, megjithëse është më e shpeshtë tek qentë e rrugës.

Si transmetohet kjo sëmundje? Kryesisht përmes seksit me qen të infektuar ose kontaktit me lëngje nga qentë e infektuar. Kjo sëmundje gjithashtu mund të transmetohet nga kontakti me qentë e ngordhur të ngordhur se ata ishin të porsalindur, pasi indet e placentës që i rrethon që në lindje janë të ngarkuara me bakteret.

Në femra është më e vështirë të diagnostikohet sesa tek meshkujt, pasi që meshkujt testikujt e tyre mund të inflamohenNdërsa femrat mund të kenë shtatzëni të dështuara ose jo te shendetshme.

Kjo sëmundje është e vetmja që mund të transmetohet nga qeni tek njeriu dhe rreziku qëndron në të qenit në kontakt të shpeshtë me shumë inde dhe lëngje të infektuara, veçanërisht nëse dikush është në kontakt të vazhdueshëm me qen shtatzënë të infektuar para dhe pas lindjes.

Virusi i herpesit të qenit

Kjo është një nga sëmundjet më të përhapura në botën e qenit dhe konsiderohet të jetë një ndryshim i herpesit, madje ka shifra alarmante që tregojnë se deri në 70% të qenve mund të kenë sëmundjen, megjithëse në shumicë mbetet latente dhe nuk zhvillohet.

Ashtu si sëmundja e mëparshme, shkaktohet kryesisht tek qentë endacakë. Në të njëjtën mënyrë, mund të shkaktohet tek qentë kur sapo kanë lindur dhe sëmundja mund të shfaqet deri në 4 javë pas lindjes, por fatkeqësisht këta këlyshë nuk arrijnë të mbijetojnë.

Simptomat e kësaj sëmundjeje zakonisht nuk shfaqen, megjithëse disa qen mund të kenë ulçera në organet gjenitale, ndërsa këlyshët mund të jenë të dobët, kanë oreks të dobët dhe kanë njollë të fytyrës.

Tumoret veneriane të transmetueshme qenit

Ndryshe nga dy sëmundjet ngjitëse seksuale për të cilat kemi folur deri më tani, CTVT ose tumoret veneriane të transmetueshme të qenit ato nuk janë shkaktuar nga bakteret ose viruset, pasi kjo sëmundje është një formë infektive e kancerit.

Ato mund të përhapen nga një qen në tjetrin përmes pështymës, kontakt i drejtpërdrejtë me lëngjet e trupit në plagë të hapura ose gjatë marrëdhënieve seksuale nëse sëmundja mbetet e brendshme. Vetëm pasi kanceri të ketë avancuar brenda tij, ai fillon të shfaqet në pjesën e jashtme të trupit të një qeni të infektuar.

Nëse nuk diagnostikohet dhe nuk trajtohet në kohë, tumoret do të vazhdojnë të rriten brenda pasi ato do të fillojnë të shfaqen edhe nga jashtë. Ndërsa tumoret rriten, kjo sëmundje mundet shfaqen në organet gjenitale mashkullore dhe femërore ose fytyrën e një qeni para se të shfaqen në pjesë të tjera të trupit.

Leptospirosis

Më në fund, kemi sëmundjen e leptopirozës. Në të vërtetë, shumë ekspertë nuk e përfshijnë atë brenda sëmundjeve seksualisht të transmetueshme në qen, por një nga mënyrat e kontaktit mund të jetë seksuale, prandaj ne kemi dashur ta prezantojmë atë.

Leptopiroza zakonisht prodhohet nga ngjitja e urinës së infektuar, si dhe në ambiente të ndotura ose nga kontakti midis një miu dhe një qeni. Problemi është se ai mund të transmetohet edhe oralisht dhe hundës, përveç përmes seksit ose me lëkurën. Në fakt, është gjithashtu një sëmundje që mund të transmetohet te njerëzit. Kjo ndodh për shkak të baktereve Leptospira, një infeksion që sulmon kafshët e egra dhe shtëpiake.

Çfarë simptomash keni? Po flasim për dobësi, të vjella, humbje të oreksit, anoreksi, diarre, depresion, hipotermi ... Nëse sëmundja nuk kapet në kohë, mund të shkaktojë vdekjen e kafshës.

Çfarë të bëj nëse qeni im ka një sëmundje seksualisht të transmetueshme

Nëse qeni juaj është i sëmurë, veterineri do të bëjë analiza

Tani që keni njohur katër sëmundjet kryesore seksualisht të transmetueshme në qen (dhe dy që mund të transmetohen te njerëzit), është koha të mendoni se çfarë duhet të bëni nëse dyshoni se qeni juaj ka një nga ato sëmundje. Dhe hapi i parë do të jetë të shkoni te veterineri juaj.

Takimi me veterinerin

Siç themi, gjëja e parë kur vëreni se qeni juaj nuk është mirë duhet të jetë të caktoni një takim me veterinerin tuaj. Në këtë mënyrë, profesionisti do të vlerësojë rastin tuaj përveç që do t'ju bëjë disa pyetje, të tilla si ato që keni vërejtur për të marrë pjesë në konsultimin tuaj.

Pasi të keni kontrolluar statusin tuaj, ka të ngjarë të bëni një test gjaku, të cilat mund të jenë të shpejta (dhe të shohin rezultatet në të njëjtën klinikë), ose duhen rreth 24 orë për të pasur rezultatet. Sido që të jetë, ata do të vlerësojnë rastin për të vepruar menjëherë për të eleminuar sëmundjen e kafshës tuaj.

Testet për sëmundjet seksualisht të transmetueshme

Përveç testit të gjakut, ju gjithashtu mund të kryeni lloje të tjera të testeve që ndihmojnë në përcaktimin e problemit që ka qeni juaj. Mund të jetë, për shembull, të bësh një analizë të jashtëqitjes, një ultratinguj, biopsi… Gjithçka do të varet nga profesionisti pasi ata do të jenë personi më i mirë për të përcaktuar testet që ju duhen për të dhënë një diagnozë.

Trajtimi i sëmundjeve seksualisht të transmetueshme

Trajtimi i sëmundjeve seksualisht të transmetueshme në qen do të varet nga lloji i sëmundjes që keni. Secili ka një trajtim dhe për informacion, kjo është ajo që mund të rekomandojë veterineri juaj:

Trajtimi i brucelozës qenit

Edhe pse trajtimi i treguar për këtë sëmundje nuk është 100% efektiv, ai lehtëson qenin dhe eleminon problemet që ai ka. Në të vërtetë, antibiotikët përdoren në kombinim me ilaçe të tjera, pasi përvoja konfirmon se ato funksionojnë më mirë nëse janë të përziera. Ne flasim, për shembull, për streptomicinë, tetraciklina ose sulfa.

Trajtimi i herpervirusit qenit

Lidhur me trajtimin tuaj, shumë veterinerë zgjedhin antiviral, por efektiviteti i tyre nuk është aq i mirë, dhe shumë herë ato nuk funksionojnë. Kjo gjithashtu do të varet nga progresi i sëmundjes pasi, nëse kapet në kohë, ilaçet mund të jenë më efektive. Për shembull, përdorimi i vidarabine është i zakonshëm për femrat që janë shtatzënë dhe përdoret në simptomat e para të sëmundjes.

Trajtimi i transmetueshëm i tumorit venerik

Në këtë rast, ajo që veterinerët zgjedhin më shumë është të sugjerojnë përdorimin e kimioterapisë. Tani, gjithçka varet nga secili qen dhe ashpërsia, pasi që radioterapia, imunoterapia ose bioterapia mund të përdoren gjithashtu. Në rast se tumori është i vogël, ai mund të hiqet edhe me operacion.

Trajtimi i leptopirozës

Trajtimi i leptopirozës si një sëmundje seksualisht e transmetueshme në qen bazohet në përdorimin e penicilinës së bashku me streptomicinën (baktervrasës). Ndonjëherë, është e zakonshme që qeni të ketë gjithashtu një trajtim me elektrolite dhe ilaçe simptomatike për të zgjidhur problemin plotësisht. Përveç kësaj, ndonjëherë ju duhet të mbani një trajtim për një kohë të gjatë për të shmangur recidivat.

Si të parandaloni sëmundjet seksualisht të transmetueshme në qen

Sëmundjet seksualisht të transmetueshme në qen mund të parandalohen

Ne nuk duam të harrojmë se mënyra më e mirë për të mos u përballur me një situatë të pakëndshme siç është qeni juaj që ka një sëmundje seksualisht të transmetueshme është parandalimi. Dhe për t'ju ndihmuar të dini se si ta bëni, këtu janë disa këshilla.

Shmangni kontaktin me kafshët e tjera

Ne nuk do të thotë që ju të mbyllni qenin tuaj dhe se ai nuk ka të bëjë me kafshët e tjera, por duam të themi duhet të vëzhgoni nëse qentë me të cilët ai luan kanë probleme. Në shumë raste, simptomat e secilës prej sëmundjeve seksualisht të transmetueshme janë të dukshme me sy të lirë, dhe nëse vini re se një qen është i sëmurë, ose sepse ka diçka fizike, ose për shkak të sjelljes së tij të çuditshme, është më mirë të këshilloheni me pronari i tij dhe Nëse nuk është aty, lini kafshën tuaj mënjanë në mënyrë që të mos ketë kontakt.

Kujdes nga qentë endacakë

Qentë endacakë të braktisur, për jetën që bëjnë, ka më shumë të ngjarë të kapin sëmundje që mund të transmetohen në kafshën tuaj. Me këtë nuk duam të themi që nëse shihni një qen endacak, e shkelmoni ose largoheni prej tij, por duam të tregojmë kujdes.

Mbi të gjitha, është e përshtatshme që qeni juaj nuk do të ketë kontakt seksual me një qen që nuk e dini nëse është i shëndetshëm ose nëse ka ndonjë sëmundje. Në këtë mënyrë, ju do të shmangni problemet. Nëse ajo që dëshironi është të keni këlyshë dhe keni vetëm një qen dhe jeni duke kërkuar partnerin e tij, së pari, duhet të kërkoni që të dy qentë të kontrollohen për të vërtetuar që nuk kanë sëmundje seksualisht të transmetueshme (ose ndryshe) që vendosin shëndeti i prindërve ose këlyshëve në rrezik.

Kontrolle veterinare

Edhe pse mund të jetë e vështirë për shumë të shkojnë te veterineri të paktën një herë në vit për të kontrolluar gjendjen e kafshës tuaj, parandalimi më i mirë fillon në atë mënyrë që kur është mënyra se si do të shmangni problemet e mëdha në të.

Vini re diçka të çuditshme? Tek veterineri!

Nëse vëreni diçka të çuditshme tek qeni juaj, veçanërisht nëse ka të bëjë me organet gjenitale, është koha të caktoni një takim me profesionistin. Sa më shpejt të mjekohet, aq më pak rrezik për shëndetin tuaj do të ketë, dhe është diçka që duhet ta merrni parasysh.

Vaksinat dhe azhurnimi i azhurnuar

Në fund, sigurohuni që vaksinimet e qenve, si dhe zbërthimi i saj i brendshëm dhe i jashtëm, janë të azhurnuara. Kjo gjithmonë do t'i ndihmojë ata shumë më mirë për të luftuar sëmundjen.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.