Sëmundjet që ndalojnë lehjen e një qeni

Qentë mund të ndalojnë lehjen për shumë arsye

Përballë çdo sjellje të pazakontë në kafshët shtëpiake, gjëja më e përshtatshme është të jemi vëzhgues dhe ta çojmë tek çdo profesionist mjekësor nëse është e nevojshme për të marrë një diagnozë në kohë, dhe megjithëse shumë prej sëmundjeve që njerëzit vuajnë janë tipike për qentë, ajo ka të ngjarë që disa sëmundje që vuajnë janë produkt i disave mutacioni i një sëmundjeje të luftuar (nga njerëzit te kafshët ose anasjelltas) dhe për këtë arsye, këto të këqija mund të jenë në një mënyrë të caktuar të identifikueshme dhe të trajtueshme.

Ka edhe raste të tjera kur janë thjesht disa paaftësi fizike të kafshëve shtëpiake tona, pasi mund të jetë një anomali në mënyrën e tyre të lehjes.

Arsyet pse qeni ynë nuk mund të leh

Nëse qeni juaj ka ndaluar së lehuri, shihni një veteriner

Për arsye të pashpjegueshme, nëse qeni ynë ka vështirësi kur leh ose thjesht lëshon një tingull të pazakontë lehje, atëherë është mirë që shoqëruesi ynë të takohet me një problem anatomik, kështu që më poshtë do t'ju tregojmë pak se çfarë të bëni në këtë rast.

Një problem i lehjes mund të përmblidhet në laring, veçanërisht në kordat vokale, dhe duke pasur parasysh se sa të trasha janë kordat vokale të qenve, ato mund të lehin me forcë të konsiderueshme.

Laringu juaj strehon ligamente të lidhura me kërc, pjesë që me rrjedhën e duhur të ajrit dhe presionit mund të prodhojnë një tingull mjaft të fuqishëm.

Një nga shpjegimet më të thjeshta për një kollë në një qen është se një sasi e caktuar e mukusit mbetet në kordat e zërit dhe bën që të shfaqet një refleks i kollës kur flisni dhe bëni tinguj. Kushtet e fytit Ato shkaktohen nga probleme të kësaj natyre pasi ato janë ato që, në një shkallë më të gjerë, mund të shkaktojnë ngjirje të zërit ose intensitet të vogël të lehjes.

Sëmundjet e vuajtura nga qentë në zë

Ndërsa është e vërtetë që ka sëmundje që prekin disa organe dhe funksione të anatomisë së një qeni, ka edhe sëmundje për të afeksionet e laringut.

Këto mund të jenë probleme të një natyre infektive që prishin funksionimin e soundboard qen duke shkaktuar një humbje të aftësisë për të leh; me prani të kërpudhave, nauze dhe kollë (zakonisht kur qeni ha ose pi).

Kjo është arsyeja pse një parzmore mund të zvogëlojë ndjeshëm këto sulme në laring e kafshës dhe kështu shmangni që kjo të nënshtrojë fytin e tij në një tension të konsiderueshëm.

Laringit

Nuk është më shumë se të gjitha një inflamacion i sistemit të rezonancës, diçka që shkakton ngjirje të zërit, paaftësi për të lehur dhe madje edhe aforizëm dhe origjina e tij mund të jetë për shkak të kollitjes ose lehjes së tepërt. Origjina e kësaj kollë të vazhdueshme mund të jetë për shkak të shkaqeve të tjera që jo domosdoshmërisht duhet të lidhen me një infeksion, por gjithashtu mund të çojnë në një të tillë.

Tumoret, inflamacioni i bajameve dhe kollitja e lukunisë

Kjo kollë mund të ndodhë si rezultat i infeksionet e bajameve ose ndonjë zonë tjetër e fytit, tumoreve ose kollës së lëmshës. Prandaj, për shërimin e tij është e nevojshme të trajtohet shkaku kryesor dhe veterineri do të jetë përgjegjës për diagnostikimin e tij dhe rregullimin e trajtimit të duhur.

Paraliza e laringut

Në rastet më ekstreme kur qeni nuk ka pasur kurrë një episod të zgjatur të lehje ose të kollitjes, por që në të njëjtën mënyrë ka humbur lëvoren, atëherë ekziston një rasti i paralizës së laringut.

Edhe pse ky rast është parë më i pranishëm vetëm në racat e mëdha të qenve si Labrador, Golden Retriever, Irish Setter ose Saint Bernard, në racat si Siberian Husky ose English Bull Terrier, kjo paralizë është një defekt i trashëgueshëm.

Disa nga simptomat e kësaj gjendje janë zhurmë e zhurmshme kur merrni frymë gjatë dhe pas ushtrimit, e cila përfundon gjithashtu duke ndodhur gjatë pushimit dhe në raste më ekstreme lehja thjesht dobësohet derisa të bëhet plotësisht e padëgjueshme dhe këtu kërkohet një ndërhyrje shumë më delikate për të adresuar problemin.

Shkaqe të tjera që e bëjnë qenin tuaj të mos leh

Qentë mund të ndalojnë lehjen

Përveç sëmundjeve që kemi parë dhe që mund të shpjegojnë arsyen pse qeni juaj pushon së lehuri, ka edhe shkaqe të tjera që mund të shkaktojnë këtë sjellje. Convenientshtë e përshtatshme që ju të dini të keni të gjithë informacionin e mundshëm.

Në këtë mënyrë, nëse vëreni sjellje të çuditshme në kafshën tuaj, do të dini si të parashikoni problemet dhe me të, përpiquni t'i zgjidhni ato në një mënyrë më të përshtatshme. Ndër këto shkaqe, ju keni sa vijon:

Heqja e kordonit vokal

E thënë kështu, tingëllon mjaft mizore. Dhe eshte. Ashtu si ajo prirje e disa viteve më parë, në të cilën ishte e zakonshme të prisje bishtin dhe veshët e racave të caktuara të qenve, shumë tani po i nënshtrohen heqjes së kordonit vokal.

Siç sugjeron emri i saj, Shtë një operacion për të hequr telat nga qeni. Në këtë mënyrë, nuk do të leh më. Në fakt, është diçka që ata u bëjnë shumë këlyshëve në mënyrë që t’i shesin më mirë, por gjithsesi është mizore me ta.

Mbani në mend se lehja, si dhe tingujt që ata mund të lëshojnë, janë pjesë e komunikimit të tyre dhe ju i privoni nga kjo.

Trauma e abuzimit

Një shkak tjetër që e bën qenin tuaj të mos leh është për shkak të traumës. Kjo është më e zakonshme tek qentë që adoptohen, sepse ata mund të kenë pasur një përvojë të keqe me pronarin e tyre të mëparshëm, për shembull, i cili përdori metoda që e kanë bërë kafshën gjithmonë të frikësuar të mos bëjë zhurmë, ndëshkime, apo edhe jakë tipike kundër lëvores.

Ndonjëherë, me durim, dashuri dhe pak ndihmë nga ekspertët, ju mund ta eliminoni këtë sjellje, por është mjaft e vështirë dhe ata e kanë të vështirë të harrojnë ato momente që kanë jetuar. E njëjta gjë mund të ndodhë nëse ka një traumë në familjen ku ai jeton, pasi ai e lidh atë me lehjen vetë.

Shurdhim

Shurdhimi është gjithashtu një problem i lidhur me lehjen. Dhe është se, nëse nuk dëgjon lehjet e të tjerëve, nuk do të leh. Dhe duke mos dëgjuar të tijat, ai me të vërtetë nuk e di nëse po leh apo jo, prandaj shumë qen ndalojnë sepse nuk po e dëgjojnë vetë.

Në këtë rast, shurdhimi mund të ketë një zgjidhje, por ka situata në të cilat, ose për shkak të sëmundjes që ai ka, ose për shkak të moshës së tij ... ato nuk lënë shumë hapësirë ​​për manovrim për veterinerët.

Rracë qeni që nuk leh

Në fund, ne duam të flasim me ju për racat e qenve që nuk lehin. Kjo mund të jetë gjithashtu një arsye pse qeni juaj nuk e bën atë, dhe shumë prej nesh harrojnë se çdo racë e qenve ka karakteristika të veçanta që mund të pasqyrohen në qenin tuaj.

Në të vërtetë, nuk është se ata nuk lehin, por sigurisht që nuk lehin shpesh, dhe nganjëherë mund të krijojë përshtypjen se kurrë nuk kanë. Për shembull, keni retrieverin e labradorit, një qen shumë i gjallë dhe i dashur, por që nuk leh tepër. Në fakt, e bën atë vetëm kur ekziston vërtet një rrezik; ose qeni Newfoundland, të cilat janë shumë të mëdha dhe tërheqin vëmendjen, por nuk lehin shpesh (si ato Shën Bernardi) Racat e tjera mund të jenë Great Dane, i cili është shumë i madh, por edhe i heshtur; ose Husky Siberian, një qen që shumë rrallë leh, dhe kur e bën atë duket më shumë si një ulërimë sesa një leh e vërtetë.

Të një race të vogël, ka edhe nga ata që lehin shumë pak, ose ndoshta aspak, si bulldog ose pugs.

Në këtë rast, nuk mund të kërkohet të leh shumë nëse tashmë është një racë që nuk e bën.

Çfarë të bëj që qeni im të lehë përsëri?

Merrni qenin tuaj në një shëtitje për t'u shoqëruar me të tjerët

Tani që keni parë sëmundjet dhe shkaqet që mund ta bëjnë qenin të ndalojë lehjen, me siguri doni të dini se çfarë të bëni për ta kthyer atë në gjendjen e tij normale. E verteta eshte Çdo aspekt që ka ndryshuar në qenin tuaj kërkon një vizitë tek veterineri.

Para së gjithash, eksperti do të vlerësojë kafshën tuaj, përveç dëgjimit të asaj që thoni për ndryshimin e sjelljes, nëse ka ndodhur diçka për të justifikuar këtë heshtje, etj. Pasi të vlerësohet gjithçka, mund ta vendosni përmes disa testeve. Ato janë thelbësore për të qenë në gjendje të japin një diagnozë sa më të saktë që të jetë e mundur, prandaj, mos kini frikë nga fatura; edhe pse nëse keni një buxhet të ngushtë, duhet ta njoftoni atë.

Pasi të jetë bërë gjithçka, do t'ju japë një rezultatOse për shkak të një sëmundjeje, traume ose sëmundjeje ... Në rastin e të qenit karakteristikë e racës është e mundur që asgjë të mos bëhet, por përkundrazi ju kërkon ta vëzhgoni për të parë nëse nuk leh, ose e bëjnë këtë pak nuk ju kujtohet.

Me sëmundje, shumë mund të zgjidhen duke përdorur një trajtim të bazuar në ilaçe specifike për sëmundjen që keni. Por ka disa që janë të pakthyeshme, dhe që kafsha duhet të përshtatet për të jetuar me ta.

Më në fund, një mundësi tjetër që mund të merrni është të jeni shkoni tek një ekspert në sjelljen e kafshëve. Këta janë si "psikologë" të qenve dhe i ndihmojnë ata të ndryshojnë qëndrimin e tyre dhe të kthehen në atë që ishin më parë. Në fakt, është një nga zgjidhjet më të mira kur qeni ka pësuar një traumë sepse i ndihmon ata të kalojnë atë moment dhe të rifitojnë vetëvlerësimin dhe gëzimin e tyre.

Si sugjerim, gjithashtu për të ndihmuar qenin tuaj të leh përsëri, Ju mund ta konsideroni nxjerrjen e tij për një shëtitje për t'u shoqëruar me qen të tjerë. Jo vetëm kaq, por edhe luani dhe komunikoni me ta. Kjo është e rëndësishme sepse i ndihmon ata të shohin se kjo sjellje (lehja) nuk është diçka e keqe, por është pjesë e tyre.

Në rast se sëmundja është e kordave vokale, por e kthyeshme, ju gjithashtu mund të përdorni ilaçe shtëpiake, të tilla si infuzione për fyt, në mënyrë që ta zbusni atë dhe të mos bëni të lënduar. Objektivi është të rikuperojmë sa më shpejt të jetë e mundur për të leh përsëri.

Edhe nëse sëmundja e tyre bën që ata të humbin zërin e tyre, ata kanë më shumë mënyra për të komunikuar me qen ose njerëzAta për këtë arsye nuk duhet të hidhen ose të mendojnë se nuk janë më të dobishëm.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Rocio dijo

  Qeni im bën një tingull sikur nuk mund të lehë nga fyti i tij, ne nuk e kemi detyruar të jetojë me më shumë qen, çfarë mund të jetë?

 2.   engjëll dijo

  sa të rrezikshme mund të jenë këto kushte ose cilat efekte më të mëdha mund të pasqyrojnë. Unë kam një chihuahua që ka ndaluar së lehuri rreth 5 ditë më parë. por ai ha mirë dhe pi ujë dhe është aktiv, por jo shumë kohë më parë një qen tjetër më i madh vdiq

 3.   M.eugenia dijo

  Disa javë më parë qeni im uli lehjen, ishte d leh shumë nëse dikush i binte ziles ... e cila tani mezi jep leh.

 4.   Marcela dijo

  Qeni im pushoi së lehuri, por nëse ha ushqimin e tij ... por tani ai nuk pi shumë ujë ... ai bën sikur vjell ... çfarë mund të bëj ose t'i jap diçka