Sa zgjat një qen me kancer?

Qentë e moshuar janë më të prekshëm nga kanceri

Kanceri. Sa herë që dikush shqipton atë fjalë, kimioterapi, rënie të flokëve, humbje peshe ..., me pak fjalë, të gjitha ato simptoma që shkaktojnë kaq shumë dëme tek ata që vuajnë nga kjo sëmundje e tmerrshme, e cila mund të prekë njerëzit ... por edhe miqtë tanë qente.

Kur veterineri diagnostikon atë me lesh, një nga pyetjet që mund t'i bëjmë vetes është të bëjmë Sa zgjat një qen me kancer? Na tregoni përgjigjen.

Çfarë është kanceri?

Kanceri kërkon vëmendje mjekësore

Kanceri është një sëmundje e karakterizuar nga shumëzimi dhe ndarja e ekzagjeruar e qelizave. Kjo ndarje bën që një masë e indeve të rritet në vëllim, e cila është ajo që në fund e quajmë tumor.

Tumoret mund të jenë beninje, domethënë, përkundër faktit se ato shumohen jo normalisht, nuk përhapet në pjesët e tjera të trupit; dhe ato të ligat, të cilat janë ato që pushtojnë zona të tjera.

Cilat janë tumoret më të zakonshme në qen?

Në varësi të vendit ku është shfaqur, thuhet se ekzistojnë lloje të ndryshme të kancerit. Në qen, më të zakonshmet janë:

Kanceri i gjirit

Prek kryesisht femrat, veçanërisht ato që nuk janë sterilizuar (hequr gjëndrat riprodhuese) para nxehtësisë së parë. Ata përgjithësisht kanë tendencë të prekin më shumë se një gji, dhe të dy ju dhe veterineri juaj mund të zbuloni lehtë tumoret duke i ndjerë ato.

Kur zbuloni ndonjë anomali në gjinj, së shpejti duhet të shkoni në një konsultë mjekësore, meqenëse metastaza zakonisht ndodh në mushkëri dhe kjo do të komplikonte seriozisht shëndetin e kafshës shtëpiake.

Kanceri i lëkurës

Ekzistojnë disa lloje, dhe disa prej tyre kanë të bëjnë me ekspozimin në diell, siç është kanceri i qelizave skuamoze. Tumoret janë të pranishëm në zona me më pak pigmentim të lëkurës siç janë buzët, barku ose hunda.

melanomas

Këto janë nyje të errëta që ndodhin në gojë dhe qepallat dhe është në të këto pjesë të trupit ku janë padyshim të liga. Melanomat shfaqen ne qelizat riprodhuese te melanines.

osteosarkome

Isshtë kanceri i kockave. Veçanërisht prek qentë e mëdhenj dhe gjigantë. Kjo sëmundje mund të ndodhë në çdo moshë dhe zakonisht ndodhet në këmbët e përparme kryesisht, megjithëse tumoret shfaqen edhe në këmbët e pasme, si dhe në nofullën dhe brinjët e kafshës.

Simptomat e zakonshme janë çalimi, këmbët e fryrë dhe shenjat e dhimbjes. Kur ndodh metastaza, kanceri migron në mushkëri.

limfome

Shtë një tumor që shfaqet në sistemin limfatik si dhe në organe të tilla si shpretka dhe palca e kockave, meqenëse këto zona kanë ind limfoid. Isshtë një sëmundje që prek kryesisht individë të moshës së mesme dhe të moshuar.

Simptomat më të zakonshme të kësaj sëmundjeje janë: humbje peshe, gjëndra të zgjeruara dhe qetësi.

Çfarë e shkakton atë?

Kur ata na thonë se qeni ynë ka kancer, natyrisht, ne duam të dimë origjinën e sëmundjes së tij. Por fatkeqësisht nuk ka asnjë shkak të vetëm:

Faktorët gjenetikë

Ka gara që janë më të prirura se të tjerët, si p.sh. dobermani, Boksier, Qen malor Bernese ose Giant Schnauzer. Në fakt, gjenetika është një element kryesor në kancerin e qenit, i motivuar që një tumor të ndodhë, kur ndodhin mutacione në ADN-në e qelizave, e cila nga ana tjetër shkakton shumëzim të pakontrolluar dhe të tepruar.

Kjo krijon masa qelizore të quajtura tumore, të cilat bëhen shumë të mëdha. Në rastin e tumoreve malinje, një pjesë e tyre shkon në qarkullimin e gjakut dhe kjo është kur ndodh metastaza në organe të ndryshme.

Importantshtë e rëndësishme të theksohet se edhe kur ka racat më të predispozuara të vuani nga kanceri për shkak të gjenetikës së tij, fakti është se kafsha juaj shtëpiake e racave të lartpërmendura nuk ka pse të vuajë prej tij.

Mbipesha dhe mbipesha

Si njëra dhe tjetra lidhen me kancerin e gjirit dhe pankreasit. Sipas disa studimeve të kryera mbipesha në qen të rinj nëse ata luajnë një rol të rëndësishëm në predispozicionin ndaj kancerit, Kryesisht nga gjinjtë, e cila manifestohet në fazën e rritur të kafshës.

Jeta sedentare

Fakti që qeni nuk bën mjaft ushtrime mund të jetë arsye më se e mjaftueshme që ai të vuajë nga kanceri i zorrës së trashë. Qeni ka nevojë të ushtrojë çdo ditë, të paktën një shëtitje në ditë dhe të ketë aktivitete në natyrë, të luajë dhe të shoqërohet me kafshët shtëpiake të tjera dhe me pronarin e tyre.

Toksinat mjedisore

Sidomos nëse jetojmë në një qytet, ajri që thithim përmban substanca që me kalimin e kohës mund të na shkaktojnë, po, gjithashtu, një lloj kanceri.

Një nga më të zakonshmet është tymi i duhanit dhe disa elementë kimikë që janë në mjedis dhe që kur ekspozohen për një kohë të gjatë, përveç predispozicioneve gjenetike, ato mund të çojnë në kancer të mushkërive, lëkurës dhe kancere të tjera.

Cilat janë simptomat?

Kanceri tek qentë është një sëmundje e rrezikshme

Që qeni të ketë më shumë gjasa të shërohet, është shumë e rëndësishme të jesh i vëmendshëm ndaj çdo simptome që mund të shfaqet, pasi që kjo do të jetë mënyra e vetme për të marrë shpresën tuaj jeta është ajo që duhet të jetë. Më të shpeshtat janë:

Humbja e oreksit

Qeni juaj nuk do të tregojë ndonjë entuziazëm për ushqim.

Humbje peshe

Kafsha papritmas do të ndjehet e hollë dhe e dobësuar pa ndonjë arsye të dukshme.

konsumator

Dhe gjithashtu pëshpëritje ose kërcitje të vogla pa ndonjë arsye të dukshme, ju mund të keni një tumor të brendshëm ose të jashtëm që shkakton dhimbje.

Ellingnjtje në ndonjë pjesë të trupit tuaj

Në përgjithësi zona e prekur nga kanceri do të paraqesë një proces inflamator, e cila mund ose nuk mund të jetë e dukshme. Për shembull në këmbë.

Prania e ndonjë gungë të çuditshme

Possibleshtë e mundur që në lëkurë gunga ose ënjtje pa flokë, disa në gjinj, kjo është arsyeja për të shkuar urgjentisht në konsultën veterinare.

I çalë

Kjo është e zakonshme në lloje të caktuara të kancerit që prekin këmbët e para, këmbët e pasme ose nofullën e qenit.

Dobësi në këmbët e saj

Kjo është shumë e dukshme dhe mund të lidhet me disa faktorë, të tilla si kanceri i kockave, si dhe humbja e oreksit, dobësia dhe apatia.

Letargji

Qeni do të dëshirojë vetëm të shtrihet dhe të duket i trishtuar pa ndonjë gjë që ia zgjon interesin.

Depresión

Do të dekurajoheni dhe trishtoheni larg nga vitet e tij dhe shumë i mërzitur.

Simptoma të tjera

Rënia e flokëve, gjakderdhja, inflamacioni i përgjithësuar.

Nëse shohim ndonjë nga këto simptoma në kafshën tonë, duhet ta çojmë tek veterineri sa më shpejt të jetë e mundur për teste, të tilla si teste të gjakut dhe urinës, rrezeve X dhe / ose biopsi nëse është e nevojshme.

Kur nuk bëjmë asgjë dhe e lëmë të shkojë qeni mund të vdesë për disa muaj.

Si trajtohet?

Në varësi të mënyrës se si është kafsha dhe sa e avancuar është sëmundja e saj, trajtimi që duhet të ndiqni mund të jetë ndonjë nga këto, ose një kombinim i disa:

kirurgji

Për të hequr gungën, ose për të amputuar gjymtyrën nëse është shfaqur në këmbë. Procedura kirurgjikale përfshin heqjen e të gjitha indeve përreth tumorit, pasi që në këtë mënyrë, është e mundur të minimizohen rreziqet e tumoreve të rinj.

përgjithësisht Ato janë procedura të thjeshta dhe sa më shpejt të kryhen, më shumë cilësi të jetës për qenin tuaj.

droga

Si analgjetikë për të lehtësuar dhimbjen, dhe të tjerët për të ndihmuar sistemin imunitar të luftojë tumorin. Këto shkojnë shumë larg në minimizimin e shqetësimit. dhe për të përmirësuar disponimin tuaj.

Terapia rrezatuese dhe / ose kimioterapia

Trajtimi i terapisë me rrezatim konsiston në rrezatimin e tumorit për ta minimizuar atë dhe pastaj plotësohet me një lloj tjetër trajtimi për ta zhdukur atë plotësisht, për këtë veterineri ka mjete teknike të përshtatshme për këtë qëllim.

Në rastin e kimioterapisë, ajo aplikohet gjithashtu në kombinim me një trajtim tjetër për të shmangur metastazën sa më shumë që të jetë e mundur. Në këtë rast efektet anësore janë të rëndësishme dhe duhet të merren parasysh.

Imunoterapia

Ai synon të stimulojë sistemin imunitar të kafshës që do ta ndihmonte atë të luftonte vetë sëmundjen, megjithatë kjo terapi është ende në zhvillim e sipër.

Sa zgjat një qen me kancer?

Kjo do të varet shumë nga secili rast. Nëse kapet në kohë dhe përpiqemi t’i japim ilaçin që ka rekomanduar veterineri, mund të ketë një jetë krejt normale dhe të gjatë (vitet); përkundrazi, nëse e kemi lënë të kalojë do të duhet t'i themi lamtumirë atij për disa muaj.

Kostoja e trajtimit të kancerit në qen

Trajtimi i onkologjisë, posaçërisht kimioterapia, mund të jetë mjaft i kushtueshëm barnat janë të njëjta me ato që përdoren tek njerëzit dhe në rastin e kimioterapisë mund të zgjasë deri në 18 muaj.

Në rastin e a mastektomia e gjirit, të njëanshme, qoftë e plotë apo e pjesshme, kostoja është afërsisht 271,04 euro. Nëse është një tumor i izoluar i gjirit, rreth 108,90 euro.

Jetëgjatësia në qen me kancer

Kur zbulohet trajtimi i hershëm dhe veterinar ndiqet, ju do të ndihmoni shumë qenin tuaj, pasi që ju jo vetëm që siguroni cilësi të jetës, por shpresa për këtë zgjatet për një kohë më të gjatë dhe me një probabilitet të mirë që ajo të mos kthehet.

Çfarë duhet të bëni me një qen me kancer

Gjëja kryesore në çdo rast është mësoni të njihni qenin tuaj për të zbuluar nëse ai ka ndonjë shqetësim shëndetësorPo kështu, të mësuarit për të ndjerë trupin tuaj në mënyrë që të zbuloni tumoret e mundshëm është shumë e dobishme në parandalimin e hershëm.

Në rast se vëreni se ka anomali në sjellje, me simptoma te semundjes dhe me praninë e gungave në pjesë të caktuara të trupit, duhet të dërgohet te një veteriner për diagnostikim dhe trajtim.

Një qen me kancer që mjekohet herët mund të jetojë shumë më gjatë sesa kur nuk trajtohet, kështu që gjëja e parë është ta çosh te mjeku dhe më pas të ndjekësh trajtimin deri te letra.

Shtë e rëndësishme që ju të bëni pyetje veterinerit tuaj në lidhje me dhimbjen, llojin e ilaçeve dhe efektet anësore të tyre si dhe mënyra për t'i shërbyer atyre për t'ju ndihmuar në proces. Për shembull, ka trajtime që zbusin përkeqësimin e shëndetit tuaj dhe gjithashtu dhimbjen, përfshirë morfinë.

Nëse specialisti rekomandon kimioterapi, nuk duhet të hezitoni të pranoni aplikimin e trajtimit, pasi aktualisht është shumë i përparuar dhe procesi nuk është shumë i ndryshëm nga ai i njerëzve.

Në raste jashtëzakonisht serioze dhe kur sëmundja është në një nivel shumë të avancuar ose kur trajtimet e pasuksesshme janë shteruar, opsioni që mbetet është të zbatohet eutanazia, i cili është një vendim i vështirë, pasi qentë bëhen pjesë e familjes.

Por nëse gjendja juaj është shumë kritike dhe vuani shumë me dhimbje kanceriKjo është më e suksesshmja sepse konteksti është rraskapitës dhe i dhimbshëm për qenin dhe familjen.

Mos harroni se cilësia e jetës është e rëndësishme dhe kur qeni nuk dëshiron ose nuk ka vullnet as të ngrihet për të lehtësuar veten, ai nuk ha, nuk pi, etj. është koha të ndaloni vuajtjet tuaja.

Si të zbuloni kancerin tek qentë

Duajeni qenin tuaj me kancer

Ka sinjale shumë të qarta që aktivizojnë alarmet se ka diçka që nuk shkon me qenin, siç janë ulcerat që nuk shërohen lehtë, gunga në lëkurë, pezmatime të lokalizuara, çalim, dekurajim, humbje e oreksit, letargji dhe të tjera që i pamë në fillim.

Por ne nuk jemi specialistë dhe kjo nuk mjafton për të përcaktuar nëse qeni ynë ka kancer apo jo, në këtë kuptim gjëja e duhur për të bërë është ta çosh në zyrën e mjekut në mënyrë që ata ta shqyrtojnë atë dhe të kryejnë studimet dhe testet e nevojshme.

Mjeku së pari kryen një ekzaminim fizik për të palpuar gunga dhe shikoni nëse ka plagë, ulçera, etj., zonat më të ndjeshme me gjëndrat e qumështit, perianalin, testikujt, nyjet limfatike, vulvën dhe gjithashtu zbuloni inflacione në ekstremitete ose zona të kockave.

diagnostikoni praninë e kancerit në organet e brendshme të tilla si pankreasi, mëlçia, shpretka ose mushkëritë, tërheqjet e gjakut, rrezet X dhe skanimet CT zbatohen. E gjithë kjo çon në një diagnozë më të qartë dhe për këtë arsye në trajtim adekuat, sipas shkallës së përfshirjes dhe përparimit të sëmundjes.

Shpresojmë që ky artikull të ketë qenë i dobishëm për ju. 🙂


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.