Shkaqet, simptomat dhe trajtimi i mëlçisë së përflakur në qen

Mëlçia e ndezur është një problem serioz tek qentë

Hepatiti është termi që ne e dimë nga fjalët greke hepar, që do të thotë mëlçi dhe termi itis, që do të thotë inflamacion dhe Kjo tregon se është një rrethanë patologjike ku mëlçia është e përflakur.

Sidoqoftë, inflamacioni i mëlçisë ka shumë shkaqe dhe kjo është e dobishme për të dalluar llojet e ndryshme të hepatitit.

Shkaqet e inflamacionit të mëlçisë në qen

Anatomia e një qeni zakonisht nuk është shumë e ndryshme nga ajo e një qenie njerëzore dhe ato organe jetësore që kanë një rëndësi të madhe për ne, për qenin tonë edhe ata janë, siç është mëlçia në këtë rast.

Mëlçia është thelbësore që ekuilibri organik të ekzistojë tek qeni ynë Për shkak të faktit se është përgjegjës për ndërhyrjen në metabolizëm, ai ka funksionin të sigurojë eleminimin e elementeve toksikë, ruajtjen e energjisë, sintetizimin e proteinave, është përgjegjës për prodhimin e tëmthit dhe gjithashtu ka një rol në asimilimin e lëndëve ushqyese.

Inflamacioni në mëlçi mund të shkaktohet nga një dietë që nuk është e saktë ose gjithashtu mund te shkaktohet nga ekspozimi i vazhdueshem ndaj elementeve toksike, gjë që shkakton dëme mjaft serioze në mëlçi dhe ka mundësi që këto dëmtime të bëhen kronike.

Nëse dëmtimi i mëlçisë ka shkaktuar dëmtime të funksioneve të mëlçisë, do të shohim praninë e shenjave mjaft serioze që tregojnë funksionimin jonormal të këtij organi, si pjesa tjetër e organizmit.

Simptomat e inflamacionit të mëlçisë në qen

Qentë me probleme të mëlçisë janë të trishtuar

ndërsa ka disa lloje të hepatitit në qenImportantshtë e rëndësishme që të kujtojmë se në ndonjë nga rastet është një inflamacion në mëlçi pavarësisht nga shkaku, simptomat e këtij problemi përmenden më poshtë:

 • Etje tepër.
 • Verdhëza, ose me fjalë të tjera është zverdhja e syve, si dhe e mukozave.
 • Prania e gjakut në mukozat.
 • Dhimbje në zonën e barkut që më vonë mund të shkaktojë palëvizshmëri.
 • Konfiskimet nga dështimi i mëlçisë.
 • Mungesa e oreksit
 • Ai rrit rrjedhjen e hundës, si dhe atë okular.
 • Edemë nënlëkurore.
 • Vjell.

Qentë që kanë një inflamacion në mëlçi nuk kanë domosdoshmërisht të shfaqin secilën nga këto simptoma, kështu që nëse vërejmë se ekziston prania e disa prej këtyre sinjaleve që e kemi theksuar më lart, duhet të çojmë kafshën tonë sa më shpejt të jetë e mundur te një veteriner.

Testet që kryen një veteriner për të ditur nëse qeni juaj ka probleme me mëlçinë

Kur një qen i dyshuar për probleme me pezmatimin e mëlçisë dërgohet te veterineri, profesionisti do të duhet të bëjë disa analiza për të përcaktuar diagnozën e kafshës. Dhe këto teste do të pësojnë një kosto gjatë vizitës tek veterineri. Për këtë arsye, ne duam t'ju informojmë për llojin e testeve që mund të kryejë dhe cilat janë:

Një test gjaku

Shtë një nga testet më të përdorura, jo vetëm për inflamacionin e mëlçisë në qen, por në përgjithësi për e di statusin shëndetësor të qenit. Në të do të jeni në gjendje të shihni nëse ka ndryshime në hemogram, të tilla si leukocitoza, anemia; si dhe gjendja e koagulopatisë (trombocitet të ulura, prania e cirrozës, variacione në PT dhe APTT); ose ndryshime biokimike në disa vlera, veçanërisht, dhe që lidhen me mëlçinë, fosfatazën alkaline ose transaminazat).

Një ekografi

Ekografia është vizuale, e cila lejon ekspertin të shohë se si është ajo zonë, nëse ka ndonjë anomali, nëse ka masa që nuk duhet të jenë ... Në përgjithësi, kur diçka e tillë ndodh, kjo mund t'ju japë një ide, por pothuajse gjithmonë kjo provë kombinohet me një test gjaku.

Testet e gjakut në qen
Artikulli i lidhur:
Pse i bëni analizat e gjakut qenve

Një histologji

Së fundmi, testet e fundit diagnostikuese që janë kryer në një qen mund të jenë një histologji, dmth. një biopsi të mëlçisë. Kjo bëhet duke qetësuar kafshën në mënyrë që ajo të mos lëvizë ose të vuajë. Dhe kjo ju lejon të dini se çfarë shkalle të problemit të mëlçisë keni, nga inflamacioni minimal, i mesëm ose i rëndë, te hepatiti që mund të çojë në fibrozë të shkallëve të ndryshme.

Trajtimi për inflamacion të mëlçisë në qen

Kontrolloni me veterinerin nëse qeni juaj është i sëmurë

Trajtimi i këtij problemi do të varet nga faktori që e ka shkaktuar atë. Në një hepatit të zakonshëm në trajtim duhet të jetë simptomatik por në të njëjtën kohë, ajo duhet të përmbushë qëllimin për të qenë në gjendje të modulojë secilin nga faktorët që kanë shkaktuar dëmtimin e mëlçisë.

Në një hepatit që është autoimun, trajtimi, si në rastin e mëparshëm, duhet të jetë simptomatik, megjithëse veterineri do të vlerësojë një recetë të mundshme të disa ilaç që është imunomodulues, i cili mund të veprojë posaçërisht në sistemin mbrojtës për të parandaluar dëmtimin e mëlçisë.

Nëse është rasti i a infektive ose quhet edhe hepatiti viralAshtu si në rastet e tjera, trajtimi vazhdon të jetë simptomatik, sepse nuk ka shërim, është e mundur që antibiotikët të përdoren për të ruajtur kontrollin në infeksionet sekondare, tretësira izotonike përdoren gjithashtu për të qenë në gjendje të parandalojnë dehidratimin që të mos ndodhë, mbrojtës të mëlçisë dhe një dietë që është e përshkruar edhe hipoproteina.

Veterineri është i ngarkuar të tregojë dietën e lartpërmendur, pavarësisht nga fakti se ajo ka shumë përfitimet në ndonjë nga rastet e inflamacionit të mëlçisë, sepse një sasi e madhe e proteinave në mëlçi mund të shkaktojë një mbingarkesë.

Si të detoksifikoni mëlçinë e një qeni?

Kur mëlçia e qenit tonë është e përflakur për shkak të helmimit, ne duhet ta çojmë tek veterineri pasi, në varësi të substancës toksike që ka gëlltitur, profesionisti do të veprojë në një mënyrë ose në një tjetër. A) Po, Për sa kohë që substanca nuk është gërryese dhe ka kaluar një kohë shumë e shkurtër që nga marrja e ushqimit, mund t'ju bëjë të vjella në mënyrë që kafsha ta dëbojë atë, por nëse ka dyshime, ajo do të administrojë ilaçe që do të ndihmojnë në eliminimin e saj me mjete të tjera.

Mjetet juridike në shtëpi për inflamacionin e mëlçisë në qen

Të kesh një qen që vuan nga një problem shëndetësor të bën të shqetësohesh shumë. Pra, të ju ndihmojmë të bëni një jetë më të shëndetshme dhe gjithashtu të mësoni rreth mënyrave të ndryshme për të lehtësuar problemin tuaj, mund të jetë e lehtë. Sidomos sepse ne duam ta përkushtojmë këtë hapësirë ​​për t'ju ndihmuar di çfarë mund të bësh nëse qeni juaj ka një mëlçi të përflakur, ose i vëreni simptomat dhe doni ta ndihmoni.

Ndër mjetet juridike në shtëpi keni si më poshtë:

Një dietë e duhur

Dieta, domethënë dieta e qenit tuaj, është një faktor shumë i rëndësishëm që ai të shërohet ose të mos ketë probleme me mëlçinë. Prandaj, duhet të kontrolloni atë që hani shumë. Për ta bërë këtë, ju rekomandojmë që të zgjidhni një ushqim që i jep atij një furnizim të madh të energjisë dhe proteinave. Kjo do të lejojë që të mos ketë kequshqyerje në kafshë, përveç faktit se proteinat mund të riparojnë dëmtimin e mëlçisë. Dhe kjo do të përbënte zgjidhjen e një pjese të problemit.

Ju mund të merrni proteina nga mishi, por edhe nga qumështi, soja, etj.

Unë mendoj për qentë
Artikulli i lidhur:
Çfarë mund të hajë një qen me hepatit?

Infuzione dhe çajra

Ashtu si një person që pi infuzione dhe çajra ndihmon në përmirësimin e inflacionit të mëlçisë, e njëjta gjë ndodh me qenin. Në këtë rast, Ju mund të ndryshoni ujin që pini në periudha të ndryshme të ditës për një çaj boldo, gjemba qumështi ose infuzione artichoke.

Këto do të ndihmojnë në trajtimin e mëlçisë për vetitë që kanë, përveç qetësimit të shqetësimit të barkut, dhimbjes në përgjithësi, etj.

Gatim në shtëpi

Një nga pasojat e një qeni që ka një mëlçi të ndezur është se ai ndalon së ngrëni. Sa më shumë që ju pëlqen një vakt dhe jeni të uritur, dhimbja është më e madhe dhe ju bën të mos doni të hani asgjë, duke qenë më e rrezikshme sepse mund të keq-ushqeheni. Për këtë arsye, shumë veterinerë rekomandojnë që, nëse nuk pranoni ushqim të ushqimit ose vakte të përpunuara, të shkoni në ushqim shtëpiak me receta dhe dieta të përqendruara në qen me probleme të mëlçisë.

Dieta perfekte për një qen me probleme të mëlçisë

Nëse qeni juaj ka hepatit duhet ta çoni tek veterineri

Siç kemi thënë më parë, dieta për të ushqyer një qen që ka inflamacion të mëlçisë duhet të bazohet në një seri lëndësh ushqyese që janë:

 • Proteinat: Shumë e rëndësishme sepse ato mund të ndihmojnë në riparimin e dëmtimit të mëlçisë. Tani, proteinat e mishit kanë problemin që ato përmbajnë azot dhe, kur prishen në trupin tuaj, ato prodhojnë amoniak, i cili është i dëmshëm për mëlçinë, si dhe toksik. Kjo nuk do të thotë që ju nuk mund t'u jepni atyre asnjë mish, për shembull, pula ose gjeli i detit nuk kanë një problem të tillë dhe janë përbërës që përdoren për dietat e tyre. Por proteina bimore është shumë më e dobishme dhe do të ndihmojë kafshën tuaj. Ku e gjeni? Padyshim në tofu. Por që një qen të hajë tofu mund të jetë pothuajse e pamundur, kështu që duhet të përdorni alternativa që e mbajnë atë, siç janë disa marka të ushqimit të qenve. Një tjetër mundësi është, për shembull, djathi.

 • karbohidratet: Ashtu si proteinat duhet të jenë cilësore, në rastin e karbohidrateve ndodh e njëjta gjë. Ato përdoren për t'i dhënë kafshës energji në mënyrë që ajo të mos duhet ta krijojë atë vetë në trupin e saj, në mënyrë që ajo të përqendrohet në rikuperimin e mëlçisë ose mbrojtjen e saj të mirë. Çfarë mund t’i jepni? Oriz i zier. Foodshtë ushqimi më i mirë me karbohidrate për kafshën tuaj.

 • fibra: Së fundmi, ne flasim për fibra. Kjo është më mirë nëse është bërë nga viegales, të tilla si spinaqi, bishtajat, etj. Por qentë zakonisht nuk i pëlqejnë perimet, kështu që bast vendosni pak vaj ku skuqni mish pule dhe hudhër. Ky vaj në ushqimin tuaj do t'ju ofrojë fibra që ju nevojiten.

Recetë diete për qen me inflamacion të mëlçisë

Ne ju lëmë një Recetë speciale që mund t’i bëni qenit tuaj nëse ai ka një mëlçi të përflakur. Me të, ju me siguri do të dëshironi të hani dhe gjithashtu do ta ndihmoni atë që të shërohet më shpejt.

Përbërësit janë si më poshtë: 200 gram mish pule me lëkurë (hiqni kockat), 500 gram oriz të gatuar, 1 karotë, 10 gram krunde, 10 gram vaj perimesh (ose vaj ulliri ekstra të virgjër).

Përgatitja:

Gjëja e parë që do të duhet të bësh është të vendosësh një tigan me vaj. Shtoni më pas pulën me lëkurë dhe lëreni të skuqet pak. Nuk ka pse të bëhet mirë, nëse e bëni deri në pikën që mjafton. Pastaj shtoni orizin e gatuar më parë, si dhe karrotën (gjithashtu e gatuar) dhe trazojeni mirë. Mund të shtoni edhe pak vaj nëse e shihni që mbetet shumë e thatë.

Tani ju vetëm duhet të prisni që ajo të ftohet për ta shërbyer.

Sigurisht, ka më shumë variante për të zgjedhur. Dieta vetë do të përcaktohet nga qeni juaj pasi, nëse e dini që ka perime që i pëlqen, ju mund të përfitoni dhe të konsultoheni me veterinerin tuaj nëse ato janë mundësi të mira për të bërë receta për të dhe që ai i ha ato.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   xhoan dijo

  Naten e mire. Më falni, qeni im nuk ka ngrënë për 3 ditë dhe nuk dëshiron të pijë ujë, ai filloi të humbasë shikimin e tij dhe pastaj orientimin, ai lëshon disa tinguj dhimbjeje kur është i shtrirë dhe papritmas ndalet. Çfarë mund të bëj përveçse të shkoj te veterineri.

  Shënim: Godet fort kur godet në mure.