Si të stërvitni një marrës të artë

Retriever i artë është një qen shumë inteligjent

Golden Retriever është një nga racat më të mira të qenve atje: i dashur, miqësor, i durueshëm me fëmijë, inteligjent ... ashtë një gëzof që çdo familje do ta shijojë, sepse i pëlqen të mësojë gjëra të reja, për sa kohë që njerëzit bëjnë. merrni me një lojë.

Nëse duam ta shijojmë jetën në maksimum, nuk ka asgjë si të kesh një partner aq të këndshëm sa mund të jetë. Por, A dini si të trajnoni një retriever të artë? 

Teknikë trajnimi për të tërhequr vëmendjen e Golden Retriever

Mësoni të artën tuaj të ulet

Përdorni një fjalë të caktuar kur përqendroheni t’i mësoni qenit tuaj diçka dhe kur qeni juaj ju kushton vëmendje, shkoni deri tek ai dhe i jepni atij një shpërblim së bashku me një fjalë ose frazë përforcuese si "qen i mirë, shumë i mirë ose i mirë".

Kur të kalojnë disa minuta, përsërit të njëjtin veprim, por tani me shpërblimin që do t'i jepni në dorën tuaj dhe duke mbajtur një distancë prej 30 cm nga kafsha juaj. Tregojini atij çmimin ndërsa thoni fjalën për të tërhequr vëmendjen e tij dhe ai do të shkojë për ju dhe ju njësoj. Tani jepi çmimin tënd për të dëgjuar.

Herën e tretë kur e bëni, do të qëndroni në një distancë më të madhe nga qeni, në mënyrë që ai të duhet t'ju afrohet domosdoshmërisht dhe kur t'i jepni çmimin e tij, mos harroni ta përgëzoni për bindjen e tij.

Me këto hapa të thjeshtë ju do të tërhiqni vëmendjen e kafshës suaj dhe tani mund t'i mësoni hile të tjera, që kur Ai do ta dijë që pasi të ketë dëgjuar, ka një shpërblim që ai mund të marrë nga ju.

Mos harroni se është e rëndësishme që të mbani një fjalë të vetme për të tërhequr vëmendjen e tyre dhe se kjo mund të jetë "vëmendje" ose "e vëmendshme", ose ndonjë fjalë tjetër me të cilën ndiheni mirë dhe që nuk mund të ngatërrohet në komandat e tjera.

Gjërat që duhet të dini para se të trajnoni një qen

Për të trajnuar një qen, pavarësisht nga raca (ose kryqi) që është, është e rëndësishme të merrni parasysh sa vijon:

 • E njëjta fjalë duhet të përdoret gjithmonë për çdo porosi. Për shembull, nëse duam që ai të ulet, ne do të themi "rri" ose "rri" çdo herë, por gjithmonë e njëjta gjë.

 • Shmangni së pari thënien e emrit dhe pastaj rendin. Emri i tij është një fjalë që ne do ta përsërisim shumë gjatë gjithë jetës së tij, kështu që duhet të ketë një kuptim neutral për të. Prandaj, në vend që të thuash "Kira, eja", do të jetë më mirë të thuash "Eja, Kira".

 • Duhet ta merrni si lojë. Të mësuarit duhet të jetë argëtues për të. Prandaj, është e nevojshme të keni shumë durim me qenin dhe t'i jepni shumë shpërblime sa herë që bën diçka që duam.

 • Mos e keqtrajtoni, mos i bërtisni, ose mos bëni asgjë që mund ta dëmtojë atë. Nëse kemi kaluar një ditë të keqe, nuk do ta stërvitim, por thjesht do të luajmë me të.

Si të stërvitni një Golden Retriever?

Me durim, këmbëngulje dhe respekt. Qentë nuk janë robotë, prandaj ata duhet të përsërisin të njëjtën gjë disa herë për ta mësuar atë. Seancat duhet të jenë të shkurtra, jo më shumë se 5-10 minuta, përndryshe do të mërzitet menjëherë, veçanërisht nëse është një qenush.

Disa nga komandat që duhet të mësoni janë:

 • Ven: Ky është një komandë e thjeshtë që do ta mësoni shpejt, me siguri. Thjesht duhet të qëndroni disa metra larg tij dhe të thoni 'Eja' ndërsa i tregoni një trajtim për shembull.
 • Uluni ose uleni: Ju mund të filloni t'i jepni Golden Retriever tuaj një kënaqësi sa herë që shihni se do të ulet dhe të thoni, para se të goditet në tokë, "uluni". Kështu, ndërsa e përsërisni më shumë, shumë shpejt do të jeni në gjendje t'i kërkoni atij të ulet.
  Sidoqoftë, nëse preferoni t'i mësoni atij komandën në një mënyrë tjetër, drejtojeni një trajtim mbi kokën e tij dhe mbi shpinë dhe me dorën tuaj të lirë ushtroni një presion në pjesën e pasme të tij. Para se të ulet, thuaji "rri".

 • Akoma:A është e vështirë për një tërheqës të artë të qëndrojë akoma? Epo jo aq shumë. Në një moment që është disa hapa nga ju, përfitoni dhe thoni "Qetë". Mbajeni atje për disa sekonda dhe më pas thoni "Eja". Sapo të jetë pranë jush, bëjini një darkë.
  Pak nga pak do të jeni në gjendje të largoheni gjithnjë e më shumë.
 • Ecni mënjanë: fPër ta bërë qenin të ecë me ty mund të përdorni ndonjë nga këto komanda komande: "Zhurmë, përgjatë ose anash", duke treguar udhëzimin që duhet të jetë në përputhje me të.
 • Shtrihet poshte: poNëse doni që qeni të shtrihet ose të qëndrojë i shtrirë në një vend, duhet të thoni "poshtë, platz ose tumba" dhe tregoni se ku duhet të qëndroni.
 • Në këmbë: vshen që ju doni që qeni të ngrihet nga ku është, ju duhet të tregoni "këmbë", në mënyrë që të qëndrojë në pozicionin në këmbë.
 • Sillni: poNëse duam që qeni të ngjitet në një mur ose të kërcejë një gardh, urdhri që duhet të marrë është "kërce, lart ose kërce".
 • ADELANTE: fQë qeni të vrapojë përpara, thjesht duhet të tregoni "voraus" dhe me këtë udhëzim do ta kuptojë.
 • kërkim: oseNjë nga udhëzimet themelore për trajnim është “të tilla ose kërko”, Përdoret për qentë për të filluar gjurmimin dhe për të marrë diçka.
 • lirim: poNëse qeni ka diçka që dëshironi ta lërë të shkojë, duhet t'i thoni "akoma, le të shkojë ose jepni", në mënyrë që qeni të kthejë sendin që ka marrë, por "lëreni dhe le të shkojë" Ata gjithashtu shoqërohen me kafshën që përfundon një sulm.
 • Hesht: vsqeni qen po leh dhe ju doni që ajo të jetë e qetë, ju vetëm duhet të tregoni udhëzimin "hesht ose qetët ”.
 • Leh: fPor nëse doni që të leh, udhëzimi për t'i thënë është "leh".
 • jo: vsSi një urdhër për të ndëshkuar qenin, trajnerët përdorin "pfui, jo ose keq", për të treguar që sjellja juaj është e papërshtatshme.
 • Fine fPor për ta uruar atë për sjelljen e mirë, ju mund të përdorni "shumë mirë".

Komanda të tjera më të përparuara të qenve

Trajnimi i Golden Retriever

Pasi qeni juaj të ketë mësuar komandat themelore të trajnimit tuaj, ju mund të shkoni në nivelin tjetër të trajnimit dhe ku mund të jepni urdhra nga një distancë pa pasur rripin të bashkangjitur.

 • Në një distancë: fJu do të jeni në gjendje të tregoni ndonjë nga komandat themelore pa qenë pranë qenit, të tilla si rri, eja ose shtrihu.
 • kërkim: Lju mund t'i kërkoni qenit tuaj të kërkojë objekte të caktuara dhe t'i sjellë ato tek ju.
 • Refuzimi i ushqimit: ështën kjo ju mund ta mësoni qenin tuaj të refuzojë ushqimin në rrugë që mund të gjenden gjatë ecjes tuaj, duke ju parandaluar kështu të sëmureni.

Në thelb në nivelin e avancuar në trajnimin e qenit tuaj do të përqendrohet forconi komunikimin që ekziston midis jush dhe tij, pasi të gjitha urdhërat do të ekzekutohen pa qenë nevoja të jesh pranë jush ose ta mbani atë në rrip.

Mësimi i zakoneve higjienike

Marrësit e artë janë qen shumë inteligjentë, kështu që të mësuarit diçka për ta nuk do të jetë shumë e vështirë. Mësimi i tyre zakoneve higjienike, të tilla si lehtësimi i tyre, do t'ju kërkojë të zgjidhni një vend specifik ku kafsha do t'i kryejë ato, si dhe do të duhet të zgjidhni edhe jashtë shtëpisë se ku do të jetë.

Nëse faqja është brenda shtëpisë, opsioni më i mirë që duhet ta trajnoni me gazetë në vendin që keni zgjedhur për të; ndërsa nëse është larg shtëpisë, zonat më të rekomanduara për to është betoni, toka ose bari.

Gjëja më efektive në mënyrë që ata të mos bëjnë rrëmujë në të gjithë shtëpinë, është se është një vend i vetëm ku ju stërvitni Artën tuaj, pasi që nëse ndryshoni, ju mund t'i dërgoni atij një mesazh të gabuar dhe do të duhet të brendësoni udhëzimet e përmendura.

Do t'ju duhet një hapësirë ​​jo aq e madhe, në mënyrë që qeni juaj të lehtësojë veten dhe në anën e kundërt, vendosni shtratin e qenushit në mënyrë që ai të mund të flejë i qetë.

Mbi të gjitha, këlyshët e kësaj race shpesh kanë nevojë të lehtësohen, kështu që nëse po e nxirrni për një shëtitje, duhet ta bësh të paktën çdo orë e gjysmë. Ndërsa koha kalon, ju mund ta bëni më rrallë.

Shtë e rëndësishme që ju të bëni një përforcim pozitiv me kafshën tuaj kur e mësoni të shkojë në tualet, gjë që mund ta bëni përmes urimeve dhe trajtimeve, në mënyrë që të siguroheni se ai po kupton që ky qëndrim i tij ju kënaq.

Modifikimi i sjelljes Golden Retriever

Kur Golden Retrievers në përgjithësi nuk marrin trajnim të mirë në muajt e tyre të parë të jetës, priren të kenë sjellje që nuk janë ideale për këtë lloj kafshësh shtëpiake, kështu që ata do të kërkojnë që ato të modifikohen.

Dhe megjithëse kjo është një punë që nuk ka pse të bëhet nga një profesionist. Sidoqoftë, duhet të konsideroni që modifikimi i sjelljes së qenit tuaj nuk është do te jete gjithmone e mundur, veçanërisht nëse ato janë rrënjosur thellë në të.

Sjelljet që duhet të modifikohen lidhen me sjelljen e tyre dhe janë ato që nuk lejojnë që Arta ose pronarët e saj të kenë një rutinë normale ditore.

Disa nga këto probleme të sjelljes që duhet të modifikohen janë:

 • Agresiviteti

 • Lehje

 • Stres

 • Ankthi i ndarjes

 • Stereotipet

 • Frikë

Siç e kishim treguar, këto sjellje mund të modifikohen ose jo, veçanërisht nëse Rikthim i artë Ai ka qenë një viktimë e dhunës, pasi do ta ketë të vështirë të besojë te njerëzit e tjerë dhe madje edhe te Artë të tjerë.

Agresiviteti i një Artë kjo mund të jetë më shumë për shkak të frikës sesa agresivitetit si i tillë, kështu që është e nevojshme të bëhet një diagnozë e saktë e arsyes së sjelljes së saj, diçka që mund të përcaktohet vetëm nga një profesionist veterinar.

Për modifikimin e sjelljes, mirëqenia e kafshëve të qenit duhet të jetë një përparësi, pasi përndryshe, nuk do t'i përgjigjet saktë udhëzimeve që ju i jepni.

Si pjesë e një modifikimi të tillë të sjelljes, do të duhet të përdorni përforcim pozitiv, pasi që ky është një mjet i shkëlqyeshëm që ju lejon të shpërbleni sjelljet e mira të qenit dhe kështu do të krijoni një lidhje afektive me të dhe mundësisht, duke modifikuar ato që ai ka bërë keq me sjelljen e tij.

Një shembull i thjeshtë i kësaj mund të jetë qeni duke përtypur këpucët e zotërisë së tij. Nëse duam ta ndryshojmë këtë zakon duhet ta shpërblejmë kurNë vend të kësaj, kërkoni që ajo të përdorë lodrat e saj të përtypjes dhe jo këpucët.

Në të njëjtën mënyrë mund të bënim kur shoqërohet me qen të tjerë, pasi në këtë mënyrë do të kuptojë se kjo sjellje është e mirë.

Për të arritur sa më sipër, duhet të përdorni kondicionimin klasik, një lloj mësimi ku duhet të përdorni një stimul neutral që mund të pasqyrojë një përgjigje automatike tek qeni, pasi të keni përsëritur stimulin e kushtëzuar disa herë. Kur ta keni arritur, ai stimul tani do të jetë stimuli i kushtëzuar.

Kështu, ju do të jeni në gjendje të modifikoni sjelljen e Artë tuaj, duke kontrolluar stimujt që merr dhe kjo është diçka që përdoret gjerësisht në trajnimin e qenve për të zgjidhur problemet e ndarjes.

Golden Retriever është një qen inteligjent

Me gjithçka që përmendet në këtë artikull, me siguri do të jeni në gjendje të trajnoni siç duhet Rikthim i artë dhe kënaquni shumë me shoqërinë e kësaj, si dhe të sigurt se ai do të bëjë tuajin. Mos harroni se tani jeni me një qen shumë të zgjuar, i cili nuk do të jetë i vështirë për të dhënë shumë dashuri dhe përkëdhelje, por gjithashtu duhet të disiplinoni kur është e nevojshme.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.