Xoloitzcuintle, urang sunda anu saeutik dikenal

Anjing xoloitzcuintle atanapi Méksiko tanpa rambut mangrupikeun salah sahiji anu pangkolotna.

Diantara anakan anjing anu kirang dikenal di Éropa kami mendakan xoloitzcuintle atanapi anjing tanpa rambut Mexico. Éta mangrupikeun salah sahiji anu pangkolotna sareng murni, sabab dipercaya yén sato ieu lahir langkung ti 7.000 taun ka pengker sareng ti saprak éta henteu acan dimanipulasi sacara genetik. Kami ngawartosan langkung seueur ngeunaan sajarah sareng ciri na.

Dongéngna

Kecap "xoloitzcuintle" asalna tina kecap Nahuatl "xólotl" (hartosna monster, muhrim atanapi sato) sareng tina istilah "itzcuintli" (anjing). Mitos nyarios éta dewa Xolotz nyiptakeun anjing ieu tina serpihan tulang tina Kahirupan, sareng nawiskeun ka masarakat Méksiko salaku kado.

Sakumaha katerangan ketuhanan, sato bakal jawab nungtun almarhum ka alam dunya. Kusabab kitu, xoloitzcuintle nagara dikorbankeun sareng dikubur di gigir pamilikna. Salajengna, éta ngagaduhan kakawasaan pikeun ngusir roh-roh jahat sareng ngajagaan bumi, ngajantenkeun éta nilai pisan sareng hadiah sering di masarakat luhur.

ogé, urang sunda ieu dipercaya ngagaduhan sipat penyembuhan. Dina tiori, kontak sareng kulitna ngabantosan panyawat otot, nyeri sirah, insomnia, asma sareng rematik, diantara masalah kaséhatan anu sanés.

Bahaya kapunahan

Sejarah ti xoloitzcuintli pinuh ku kontradiksi, kumargi sapertos anjeunna dipikahormat pikeun hubungan spiritualna, anjeunna ogé dihargaan pikeun nutrisi sipat daging na. Nyatana, ieu sababna kunaon aya di ambek punah nalika penaklukan Spanyol dina abad ka-XNUMX.

Sareng nyaéta penjajah anu nyéépkeun sato ieu ku tujuan ganda pikeun tuang sareng ngancurkeun kapercayaan pangeusi daérah. Untungna, sababaraha spésimén ngungsi di Sierra de Oaxaca sareng Guerrero, dimana tetep disumputkeun mangtaun-taun. Maka aranjeunna berhasil nyalametkeun spésiésna.

 

Salah sahiji ciri anu paling hébat tina xoloitzcuintle nyaéta henteu ngagaduhan rambut.

Karakteristik na anu pangageungna: teu gaduh rambut

Salah sahiji sipat anu paling ciri xoloitzcuintle nyaéta kanyataan yén éta henteu ngagaduhan rambut, sanaos sababaraha spésimén ngagaduhan bulu dina sirah, suku sareng buntut. Pikeun ngalengkepan éta, kulit anjeun nyéépkeun sajenis minyak anu ngajagaan tina panonpoé sareng serangga. Salaku tambahan, suhu rata-rata na 40º, janten henteuna bulu henteu halangan pikeun tetep haneut.

Karakter sareng perawatan

Sedengkeun pikeun watekna, éta anjing anu tenang, bageur sareng jempé. Anjeunna resep ka perusahaan nyalira sareng cocog pikeun kulawarga anu ngagaduhan murangkalih alit, sabab anjeunna condong akur sareng aranjeunna. Ieu mangrupikeun anjing penjaga anu saé sareng pelindung pisan, anu ngajantenkeunna rada teu percayaeun dihareupeun jalma asing. Kacerdasanna anu luhur menonjol, anu ngabantosan anjeunna gancang diajar pesenan latihan. Anjeun kedah merangsang dirina ngalangkungan kaulinan sareng nyugemakeun panasaran nalika leumpang.

Xoloitzcuintle umumna dina kaséhatan anu séhat, tapi meryogikeun perawatan khusus pikeun kulit anjeun. Kusabab henteu nganggo rambut, penting pikeun urang nyingkahan cahya panonpoé anu berkepanjangan, sabab éta gampang ngaduruk sareng kaserang panyawat panas. Ogé, latihan sareng jalan sadidinten penting pisan pikeun ngajaga énergi anjeun saimbang.

Lambang Méksiko

Urang sunda ieu parantos janten lambang leres Mexico, aya dina karya seniman sapertos Rufino Tamayo, Raúl Anguiano, Frida Kahlo atanapi Diego Rivera. Gampang ningali anjing ieu kagambar dina mural anu kawéntar na.

The xoloitzcuintle sok janten anjing pakait pisan sareng dunya seni. Nyatana, di kebon Museum Dolores Olmedo urang tiasa mendakan sababaraha patung anu ngélingan ayana di rohangan ieu. Sareng mangrupikeun puluhan taun ka pengker Diego Rivera masihan sapasang xoloitzcuintle ka sobat sareng kolektor na Dolores Olmedo, anu salaku hatur nuhun mutuskeun pikeun merjuangkeun pelestarian baka.

Pondokna, sapertos Chihuahua, xoloitzcuintle mangrupikeun bagian tina budaya, sajarah sareng simbolis nagara Amérika Latin anu éndah ieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.