Leismaniosis, què és i el tractament per al gos

Gos i leismaniosis

La leismaniosis és una malaltia que cada vegada es coneix més i que té una major incidència en determinades zones de la nostra geografia. Això és així perquè aquesta malaltia es transmet per insectes hematòfags, els quals passen la Leishmania donovani a el gos. El problema és que és una malaltia que es contagia amb facilitat, de manera que és difícil de controlar, ia més pot arribar a ser mortal o molt greu per al gos.

A vegades la leismaniosis no presenta símptomes o presenta sol alguns. Com amb altres malalties, un diagnòstic a temps pot ajudar molt al nostre gos i la visita a l'veterinari serà obligatòria per conèixer l'estat de l'gos i les seves possible tractament. Però primer, com a amos, hem d'aprendre a reconèixer els símptomes i possibles malalties.

Què és la leismaniosis

Mosquit de leismaniosis

La leismaniosis o leishmaniosi canina és una malaltia a la qual també se li coneix com la malaltia de l'mosquit. És una malaltia parasitària que provoca un protozou microscòpic que porta precisament el mosquit. Per això no tots els mosquits transmeten aquesta malaltia, però sí que es pot dir que hi ha zones en què és més probable que es transmeti. És una malaltia que pot afectar els gossos però també a les persones si són picades pel mosquit. Hi ha zones en les que s'han manifestat molts més casos, perquè hi ha més mosquits que porten el protozou. Aquestes són les zones de la Mediterrània, Huelva i la zona centre de la Península. Això no vol dir que en altres zones no existeixi aquest problema, només que no és tan freqüent.

Símptomes de la malaltia

Gos amb leismaniosis

Encara que hi ha gossos que no mostren símptomes o que mostren només algun, hi ha símptomes que són habituals en aquesta malaltia. els problemes de pell amb una dermatitis seca amb caiguda de l'pelatge voltant dels ulls, a les orelles i en la tòfona de el gos són el símptoma més característic de la malaltia. Amb el temps i l'avanç de la malaltia, el gos va perdent pes, el que pot arribar a posar en perill la seva vida, perquè també se solen presentar problemes renals. Per aquest motiu és fonamental la seva hora diagnòstic per oferir un tractament pal·liatiu que ajudi a l'gos.

Hi ha altres símptomes que poden ser tinguts en compte per reconèixer la malaltia. Els ganglis limfàtics poden augmentar de mida. També es poden presentar problemes en els ulls com ara conjuntivitis o blefaritis. Hi pot haver danys a la melsa i en el fetge de diversa gravetat. En molts es dóna la pèrdua de pes i l'atròfia muscular. No obstant això, per arribar a una conclusió caldrà fer proves per descartar altres possibles malalties.

Diagnòstic de la leismaniosis

Gos al veterinari

És el professional veterinari el que ha de realitzar un diagnòstic apropiat tenint en compte els símptomes de l'gos que pugui apreciar i els que nosaltres li descriguem. El diagnòstic s'ha de fer després estudis serològics, parasitològics i moleculars. Arribar a un diagnòstic només veient l'estat de l'gos pot ser impossible, perquè en un alt percentatge dels gossos són asimptomàtics. El més comú per determinar la leishmaniosi és l'assaig d'immunofluorescència, una prova serològica que és de les més utilitzades. També es poden fer frotis en els teixits o en els ganglis, anàlisi d'orina o de sang.

Tractament de la malaltia

gos feliç

Fa anys, a l'diagnosticar aquesta malaltia, gairebé sempre es recomanava l'eutanàsia a l'gos. Això es feia perquè no hi ha un tractament que acabi per complet amb el protozou transmès. No obstant això, en l'actualitat aquesta malaltia està més controlada i s'ha aconseguit pal·liar els símptomes i fins i tot la transmissió de la leismaniosis amb els medicaments adequats. A causa d'aquests avenços ja no es fa necessari el acabar amb la vida de l'gos, ja que pot portar una vida normal i no suposar un perill per a altres animals de la zona.

En les teràpies actuals es solen barrejar diversos medicaments alhora. Se sol utilitzar l'antimoni, la aminosidina, al·lopurinol o pentamidina. L'ús de l'antimoni és molt recomanat en els gossos asimptomàtics, i els seus efectes adversos solen ser reversibles. És el professional veterinari el que, depenent de l'avanç i l'estat de la malaltia, estableixi quin és el millor tractament possible.

És important intentar tenir cura en tot moment la pell de l'gos aportant hidratació. A més, cal escollir una bona alimentació i penso d'alta qualitat, Perquè aquesta malaltia sol provocar pèrdua de pes. D'altra banda, els controls de tant en tant al veterinari són importants, per saber com evoluciona l'organisme de l'gos i la malaltia. Sempre cal fer anàlisis per saber si el gos té problemes renals, d'anèmia o de desnutrició.

Prevenció sempre el millor

collar antiparasitari

El problema amb malalties com la leismaniosis és que un cop contagiats, els gossos ja no tenen una cura, sinó que se li poden donar tractaments per minimitzar els símptomes i evitar majors contagis i problemes. Per això en aquests casos sempre es recomana la prevenció, Ja que és la millor manera d'assegurar-se que els gossos es mantindran sans. És important saber si estem en una zona en què hi ha un percentatge alt o baix, ja que en cas que sigui una zona endèmica cal extremar les precaucions.

En general el que se sol fer és evitar les zones en les quals pugui haver-hi una concentració de mosquits. Durant la temporada d'estiu és quan hi ha més risc. A més, s'han d'evitar llocs en què hi ha aigües estancades o zones de riu on hi ha una gran quantitat de mosquits. Mai podem saber si aquests mosquits poden contagiar o no a l'gos, pel que si evitem aquestes zones baixarem les possibilitats de contagi. D'altra banda, si vivim en una zona en què hi ha molts mosquits, és necessari utilitzar repel·lents específics per als gossos, que no puguin fer-los mal si es llepen la pell. També hi ha collarets que ajuden a evitar que els piquin mosquits, els quals poden ser molt útils en aquestes zones.


Sigues el primer a comentar

Deixa el teu comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

*

*

  1. Responsable de les dades: Miguel Ángel Gatón
  2. Finalitat de les dades: Controlar l'SPAM, gestió de comentaris.
  3. Legitimació: El teu consentiment
  4. Comunicació de les dades: No es comunicaran les dades a tercers excepte per obligació legal.
  5. Emmagatzematge de les dades: Base de dades allotjada en Occentus Networks (UE)
  6. Drets: En qualsevol moment pots limitar, recuperar i esborrar la teva informació.