Eutanazia, kur duhet të bëhet eutanizimi i qenit?

Eutanazia është e ligjshme tek qentë

A e sakrifikoj qenin tim? Kjo është një pyetje që për fat të keq shumë njerëz përfundojnë duke i bërë vetes herët a vonë dhe kjo është ajo shikoni vuajtjet e kafshës është shumë e dhimbshme dhe shumë veterinerë përfundojnë duke këshilluar vdekje e lehtë.

Nëse po mendoni eutanizoni qenin tuajMos e fajësoni veten, lexoni në detaje artikullin tonë se si të merreni me vdekjen e një kafshe shtëpiake, por kini kujdes, disa veterinerë këshillojnë eutanazinë për gjëra plotësisht të menaxhueshme, të tilla si paraliza e gjymtyrëve të pasme dhe jo sepse një qen u bë paraplegjik, nuk ka mundësi të jetojë një jetë normale në një karrocë, shumë qen jetojnë ashtu, kështu që eutanazia është për raste ekstreme.

Nëse eutanazia është e ndaluar për njerëzit, pse atëherë lejohen kafshët? ¿Fairshtë e drejtë t'i japësh fund jetës së një qenieje?

Kjo është një çështje shumë e diskutueshme dhe shumë kanë mendime kontradiktore, por është e mundur të dimë se çfarë do të bënim nëse do të ishim ballë për ballë me marrjen e këtij vendimi, kështu që nuk na takon neve të gjykojmë vendimin e dikujt. Vendimi për vdekje e lehtë (eutanizoni qenin) nuk duhet të jetë për shkak të shpenzimeve mjekësore ose mungesës së kohës për t'u kujdesur për kafshën, ky vendim duhet të merret së bashku me veterinerin, i cili do të ndjekë kriteret mjekësore, normalisht për raste të pakthyeshme kur shërimi i kafshës është i pamundur.

Këshilli Federal i Mjekësisë Veterinare (CFMV) prodhoi një udhëzues për të mirën praktikat për eutanazinë e kafshëve, i cili merr parasysh faktin që kafshët janë të afta për të ndjejnë, interpretojnë dhe përgjigjen ndaj stimujve të dhimbshëm dhe vuajtjet.

Ky udhëzues është për udhëzojnë veterinerët dhe pronarët të kafshëve në marrjen e vendimit për eutanazinë dhe metodat e përdorura, dhe sipas udhëzuesit, eutanazia do të tregohet kur:

 • Mirëqenia e kafshëve është kompromentohet në mënyrë të pakthyeshme, pa mundësinë e kontrollit nga qetësuesit e qetësimit
 • Gjendja e kafshës është a kërcënim për shëndetin publik (nëse qeni ka Rabia, për shembull)
 • Kur kafsha e sëmurë rrezikojnë kafshët e tjera ose ambienti
 • Kur kafsha është objekt i mësimdhënies ose hulumtimit
 • Kur ato përfaqësohen kosto të papajtueshme me aktivitetin prodhues, për shembull, kafshë të destinuara për konsum njerëzor, për shembull ose me burimet financiare të pronarit (Kjo është ajo ku hyn çështja e enteve mbrojtëse ose spitaleve veterinare).

Pasi të jetë vendosur eutanazia, veterineri do të përdorë metoda që minimizojnë ankthi, frika dhe dhimbja e kafshës. Metoda duhet të gjenerojë gjithashtu humbje të menjëhershme të vetëdijes, e ndjekur nga muerte. Ju gjithashtu duhet të jeni mjaft të sigurt për të siguruar që kafsha të mos i mbijetojë procedurës, e cila do të shkaktonte edhe më shumë dhimbje dhe vuajtje.

Dallimi midis eutanazisë dhe sakrificës

Vendosni me qetësi nëse qeni juaj i sëmurë duhet të eutanizohet

Edhe pse e konsideroni se eutanazia dhe sakrifica janë e njëjta, e vërteta është se nuk janë të tilla. Të dyja përfshijnë humbjen e jetës së qenit, Por ka një gabim kur bëhet fjalë për të menduar se sakrifica dhe eutanazia janë sinonime që nënkuptojnë vdekjen e një qeni ose të ndonjë kafshe tjetër në një mënyrë të induktuar.

Për ta bërë të qartë ndryshimin për ju, një flijim bëhet kur një kafshë (një qen, mace ...) induktohet deri në vdekje pa paraqitur ndonjë lloj sëmundjeje ose arsyeje pse duhet të humbasë jetën e saj. Kjo është, ne po flasim për një kafshë të shëndetshme që nuk ka problem të jetojë.

Nga ana tjetër, eutanazia, siç e keni parë më parë, ka të bëjë me një vdekje "dinjitoze" që u jepet qenve, ose ndonjë kafshe tjetër, në mënyrë që ata të pushojnë së vuajturi kot sepse gjendja e tyre nuk do të shërohet.

Sigurisht, sakrifica shpesh i referohet kur ka qenë nga eutanazia, por ndryshimet janë vërtet të qarta.

Në fakt, dhe megjithëse tingëllon shumë ashpër, 100.000 qen dhe mace theren në Spanjë. Dhe me të vërtetë është një sakrificë sepse është një vendim që njeriu merr për të hequr qafe kafshën që nuk ka pse të vdesë pasi ato do të jenë të shëndetshme. Problemi është mbipopullimi në stanet për shkak të braktisjes së kafshëve që do të thotë se, kur ata tejkalojnë një kapacitet, ata duhet të heqin qafe kafshët që kanë qenë më gjatë dhe që nuk do të kenë një shans të dytë për të pasur një më të mirë jeta

Metodat e përdorura për eutanizimin e maceve dhe qenve

Metodat e konsideruara të pranueshme nga Këshilli Federal i Mjekësisë Veterinare mund të jenë kimike ose fizike, sipas karakteristikave të secilës specie dhe metoda më e përdorur dhe e rekomanduar nga veterinerët për qen dhe mace është injeksion i barnave që prodhojnë mungesë njohurish dhe vdekja e shpejtë dhe e sigurt.

Por ju duhet të mbani mend se ky vendim i rëndësishëm kjo vetëm varet nga ti dhe askush nuk mund t'ju gjykojë për këtë, pasi që disa njerëz besojnë se është më mirë t'i jepni fund vuajtjeve të kafshës, madje ka njerëz që besojnë se jeta duhet të marrë rrugën e saj dhe kafsha duhet të vdesë natyrshëm.

Ka qen që arrijnë një moshë mjaft të avancuar dhe edhe nëse e shohim mirë dhe nuk paraqet simptoma të sëmundjes, duhet të sigurohemi 100% që kafsha nuk po vuan, pasi me egoizëm mund të mendojmë se mund të durojë edhe disa muaj si ky, ndërsa qeni ynë vazhdon të vuajë.

Si është eutanazia në qen

Kur duhet të merrni vendimin përfundimtar për t'i thënë lamtumirë kafshës tuaj, eutanazia mund të jetë një mënyrë për të lehtësuar kafshën tuaj në atë proces në mënyrë që ajo të mos vuajë më shumë. Por është ende një situatë shumë e trishtueshme dhe e vështirë për tu përballuar.

Sidoqoftë, ndonjëherë njohja e procesit që ata po kalojnë mund të lehtësojë pak dhimbjen që ndjeni.

Për të filluar, shumë veterinerë, me qëllim që kafsha të mos vuajë aq shumë, ose sepse ndjen dhimbje, sepse është e frikësuar ose nervoze ... Ato ju japin një qetësues shumë të butë për t'ju mbajtur të relaksuar. Gjatë asaj kohe, ju mund të jeni me të duke i dhënë lamtumirë dhe pas disa minutash ai do të injektojë eutanazinë. Ai që përdoret shpesh në pentobarbitar, një ilaç që përdoret për të trajtuar krizat, por nëse administrohet në doza të mëdha, ju bën të humbni vetëdijen dhe përfundimisht të keni një arrest kardiovaskular dhe të frymëmarrjes. Me fjale te tjera, keni një dështim në zemrën dhe mushkëritë tuaja duke i lënë këto të punojnë.

Ndërsa qeni është pa ndjenja, ai nuk e kupton se çfarë po ndodh, dhe as ai nuk vuan. Për ta është sikur i zuri gjumi dhe nuk u zgjuan më. Sigurisht, normalisht kur ai vdes sytë e tij janë zakonisht të hapur dhe ai madje mund të urinojë ose të bëjë jashtëqitje; Normalshtë normale sepse ekziston relaksim i plotë i muskujve që parandalon kafshën nga kontrolli i trupit të saj.

Çfarë duhet të bëni para dhe gjatë eutanazisë

Ne e dimë që kalimi i këtij momenti nuk është i këndshëm ose i lehtë. Se do të ketë njerëz që nuk janë në gjendje të jenë në të njëjtën dhomë me kafshën sepse dënimi i humbjes së tyre i tejkalon ata. Sidoqoftë, është diçka shumë e nevojshme dhe shumë e rëndësishme për qenin tuaj. Dhe ne do të shpjegojmë pse.

Kaloni një ditë të shkëlqyeshme me qenin tuaj përpara se ta bëni eutanizimin e tij

Para eutanazisë

Kur vendosni t'i jepni fund vuajtjeve të qenit tuaj, ju rekomandojmë që të bëni kaloje kohe me te. Mundohuni të kaloni sa më shumë kohë që të jeni pranë tij në mënyrë që ai të ndihet i qetë dhe i lumtur.

Nëse mundet, luani me të, ose thjesht uleni pranë tij dhe përkëdheleni atë pa menduar se sa kohë po humbni. Do ta vlerësosh më vonë kur të shkoj.

Gjatë eutanazisë

Kafsha do të mbërrijë në klinikë dhe do të jetë e frikësuar. Ju do të jeni nervozë, të shqetësuar dhe madje të frikësuar deri në vdekje në rast se do të ndjeni dhimbje ose nuk dini se çfarë do t'ju bëjnë. Gjithashtu, për të gjëja më e rëndësishme jeni ju, dhe duhet të jetë gjëja e fundit që ai pa para se të ndërronte jetë. Prandaj, ju rekomandojmë që të mos e lini vetëm, ose me veterinerin. Ai do të jetë më komod dhe i lumtur nëse ju ka pranë.

Mos u shqetësoni për të qarë ose të jeni i sëmurë në këtë moment para njerëzve "të çuditshëm". Për ta dihet ajo situatë dhe madje do t'ju ndihmojnë të vajtoni. Mbani në mend se ka shumë kafshët që duhet të bëjnë eutanizimin e tyre sepse pronarët e tyre nuk janë në gjendje të tërheqin forcë. E megjithatë vetë kafshët i kërkojnë në minutat e tyre të fundit. Të shikosh një të dashur të vdesë është një gjë shumë e vështirë dhe jo të gjithë janë të përgatitur ta realizojnë atë. Por është më vështirë për qenin tuaj të vdesë vetëm pa njerëzit me të cilët ka jetuar dhe të cilëve u ka dhënë kaq shumë.

Ku është më mirë të bëhet eutanizim?

Për shkak të kësaj situate, shumë veterinerë ofrojnë të vijnë në shtëpi për të eutanizuar në mënyrë që kafsha të ndihet më komode dhe që minutat e fundit të jenë në një vend që ajo e njeh dhe e do.

Ju në të vërtetë nuk keni nevojë të shkoni në klinikën e veterinerëve, megjithëse jo të gjithë profesionistët e ofrojnë këtë strukturë.

Sa kushton eutanizimi i një qeni

Çmimi i eutanazisë ndryshon në varësi të kafshës

Kur ju duhet të merrni vendimin për të eutanizuar qenin tuaj, kostoja është ndoshta ajo që më pak shihni në atë kohë sepse ndjenjat tuaja, dhe fakti i lamtumirës së një "shoku" që ju ka shoqëruar për disa vite të jetës suaj është më të rëndësishme

Sidoqoftë, përkundër situatës, është mirë që ju të dini shpenzimet që mund të sjellin në mënyrë që të jeni të përgatitur ta merrni përsipër dhe të mos ju ndalojnë të lehtësoni mikun tuaj më të mirë nëse ai vuan.

Procesi i eutanazisë mund t'ju kushtojë midis 100 dhe 200 euro. Këtë duhet të shtoni nëse doni që veterineri të marrë përsipër trupin e kafshës që do të digjet, ose doni të merrni një urnë me hirin e saj, që mund të nënkuptojë një rritje ndërmjet 100 dhe 500 euro më shumë.

Siç u përmend më parë, eutanazia mund të kryhet në shtëpinë e kafshës, por në disa raste veterinerët kërkojnë shtesë për udhëtime.

Cilado qoftë vendimi juaj, gjithmonë mbani në mend se keni bërë më të mirën që keni mundur, veçanërisht kur i jepni një të mirë jetë dinjitoze dhe e lumtur qenit tuaj.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Barbara dijo

  Përshëndetje, unë kam një qen të racës argjentinase Dogo, ajo do të ketë ditëlindjen në shkurt, nuk është hera e parë që unë kam kafshuar fëmijët e mi dhe ne jemi duke e mësuar atë, por nganjëherë ajo bëhet agresive kur i thoni largohu nga kuzhina ose e dergoje tek luga e saj ju rrufet dhe ju shikon keq dhe nganjëherë ajo bëhet agresive ara është kthyer të kafshojë djalin tim dhe nganjëherë unë nuk mund ta kontrolloj atë, burri im nuk e dëshiron më në shtëpi sepse ai gjithashtu e kafshoi e fali atë, dhe unë po bëj kimio Dhe nuk di çfarë të bëj me të nëse e sakrifikoj sepse ajo nuk do të dëmtojë askënd përsëri sepse nuk mendoj se dikush do të donte ta birësonte kaq të madh.