Anjing sareng émosi

Anjing linggih dina bangku taman.

Saha waé anu ngabagi atanapi parantos ngabagi hirupna sareng hiji atanapi langkung anjing sadar pisan yén sato ieu peka pisan. Aranjeunna gampang ningali parasaan urang, tiasa ngahibur urang dina momen anu paling parah. Sadaya ieu parantos nimbulkeun seueur panilitian ngeunaan émosi sorangan sareng cara ngaidéntifikasi anu sanés.

Naha anjing ngagaduhan émosi?

Seuseueurna étologis, dokter hewan sareng ahli propésional sanés dina sato ieu, negeskeun pisan yén anjing ngaraos émosi. Kami ngan ukur kedah niténan paripolahna pikeun mastikeun yén éta leres. Salaku conto urang tiasa namina sieun, bungah, isin, ambek sareng kaasih. Sareng éta sanaos kapasitas penalaranna bénten sareng anu urang, aranjeunna tiasa ngemutan sareng nunjukkeun parasaan anjeun langkung épéktip tibatan manusa.

Pikeun nganyatakeun aranjeunna, anjing nganggo bahasa awakna; urang ngan ukur kedah tetep ngantosan pikeun milarian terang. Ngaliwatan aranjeunna barking jeung gerakan nunjukkeun rupa-rupa émosina. Pikeun narjamahkeunana urang kedah terang hartos masing-masing, anu, jauh tina naon anu sigana mimiti, lega sareng kompleks. Posisi buntut, ceuli, nada sareng gancang tina babakan, mangrupikeun sababaraha conto sadaya ieu.

Sasatoan empatik

Seuseueurna spesialis tingkah laku anjing satuju yén anjing téh sato luar biasa empati, Anu nampi stimulus émosional konstan ti lingkunganana sareng ngaréaksikeun numutkeun aranjeunna. Aranjeunna sanggup néwak sensasi anu teu katénjo ku urang, janten "katépaan" parasaan urang. Aya sababaraha kasus dimana kahariwang atanapi déprési di sababaraha urang "mabok" piaraanna.

Kitu ogé, sapertos ka manusa, kamampuan diajar, konsentrasi, sareng kaséhatanana ogé, gumantung wanda anjeun. Dina gilirannana, éta pisan dipangaruhan ku émosi anu anjing katarima di sakurilingna.

Aranjeunna ngartos émosi urang

Hubungan antara sato sareng émosi parantos janten patarosan anu ditalungtik ku élmu pikeun puluhan taun. Mangtaun-taun aranjeunna diterbitkeun sababaraha studi ngeunaan poko sareng kasimpulan anu sami. Sareng sadayana satuju yén, ka tingkat anu langkung ageung atanapi kirang, anjing ngagaduhan émosi sareng perasaan nyalira.

Tapi henteu ngan ukur éta. Ahli nyarios yén sato ieu sanggup ngaidentipikasi émosina nyalira. Ieu nunjukkeun opat taun ka pengker ku panilitian anu dilakukeun ku tim ilmuwan ti Universitas Lincoln (Inggris) sareng Universitas Sao Paulo (Brazil).

Pikeun ngalaksanakeun panilitian ieu, 17 anjing dihareupeun gambar-gambar rupa manusa anu dikedalkeun dua émosi anu béda: kabungahan atanapi ambek. Gambar ieu dibarengan ku sempalan sora dina nada anu pikaresepeun atanapi ngaganggu. Nya, para ahli mendakan yén sato langkung merhatoskeun nalika ekspresi raray saluyu sareng nada sora.

Dina kecap salah sahiji panulis panilitian, Kun Guo, "panilitian nunjukkeun yén anjing ngagaduhan kamampuan ngahijikeun dua sumber inpormasi indera anu béda sareng ngembangkeun persépsi anu tetep ngeunaan émosina manusa. Kamampuan kognitif ieu ngan ukur dideteksi ku manusa. '

Naon émosi tiasa gaduh anjing?

Gampang pikeun ngaidentipikasi kabagjaan sareng kasedihan anjing, tapi sato ieu ngagaduhan dunya jero anu langkung jero. Étologis sareng pendidik anjing ngajamin yén aranjeunna tiasa ngaraos émosi langkung kompleks kawas kasalahan, dengki, atanapi éra.

Sakumaha urang tiasa tingali, anjing ngagaduhan kecerdasan émosional anu hébat. Sareng kusabab kitu, urang kedah merhatoskeun khusus kaayaan kaayaan aranjeunna sareng kalebet kalebet kabutuhan poko dosis alus sayang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.